De Pinksterbloem opnieuw winnaar bij voorronde VAS

De speelzaal bij de voorronde

Het eerste team van de Pinksterbloem is opnieuw winnaar geworden van de VAS voorronde voor het basisscholenkampioenschap. Het was het vierde jaar op rij dat deze school deze sterk bezette voorronde won. Schaaktrainer Allaert Troost heeft een mooie schaaktraditie neergezet aldaar.

 

Deze editie van de voorronde van VAS was helaas de laatste in de huidige locatie: het Cygnusgymnasium. Het Cygnusgymnasium gaat volgende week verhuizen. En dus gaat ook het VAS ergens anders naartoe: het Pieter Nieuwland College. Hopelijk kan het VAS de prachtige traditie van sterk bezette voorrondes voor het basisscholenkampioenschap daar voortzetten.

De editie van dit jaar was drukbezocht: 26 schoolteams wisten de weg naar het Cygnusgymnasium te vinden. Omdat er zoveel teams meededen, waren er ook lekker veel kwalificatieplaatsen. De bovenste zes schoolteams zouden zich plaatsen voor het hoofdtoernooi, dat op zaterdag 9 maart met de kwartfinale begint. En omdat aan deze voorronde zo ontzettend veel sterke schoolteams meededen, hebben ook de teams die als zevende en achtste eindigden meteen een vrijplaats gekregen. Ook die teams mogen dus meedoen aan het hoofdtoernooi. Een kleine, maar leuke verrassing voor die teams.

Maar welke teams waren dat dan allemaal? Welnu, laten we eerst maar eens beginnen met de kampioen: De Pinksterbloem. Dat team bestaat uit grote schaaktalenten. Raf Amoraal, Khoi Pham, Matteo van Cleef en Mats Erkens speelden de sterren van de hemel. Maar dat mocht ook wel, want drie spelers van dit team hebben hun sporen in de Amsterdamse jeugdschaakwereld inmiddels wel verdiend. Zo werd de zevenjarige Khoi Pham een week tevoren op overtuigende wijze kampioen van Amsterdam in de categorie t/m 10 jaar. En ook Raf Amoraal en Matteo van Cleef hebben dit seizoen al een grote prijs in de wacht gesleept: schaakkampioen van Amsterdamse basisscholieren van groep 7 (Raf) en groep 4 (Matteo). Kortom, een supersterk team dat alle wedstrijden overtuigend wist te winnen. Het team behaalde 14 matchpunten en 21½ bordpunt. Eigenlijk was de strijd om de eerste plaats wel indrukwekkend, maar helemaal niet spannend.

De strijd om de plaatsen daarachter was daarentegen wel ongekend spannend. Bij het ingaan van de laatste ronde streden nog 10 schaakteams om de resterende vijf kwalificatieplaatsen. Uiteindelijk eindigden de Sint Lidvinaschool, de ASVO en het tweede team van de Pinksterbloem op de tweede tot en met vierde plaats. Deze teams scoorden heel knap 10 matchpunten. De topscorer van dit toernooi speelde in het eerste team van de Sint Lidvinaschool. Eerste bordspeler Job Emans slaagde erin om alle partijen te winnen! Een bijzonder knappe prestatie. Ook Job is geen onbekende in de Amsterdamse jeugdschaakwereld. Hij boekt de laatste tijd de ene goede prestatie na de andere. Het schoolteam van de ASVO bestond uit vier spelers die geen van allen op een schaakclub zitten. Het is dus heel knap om dan toch zo hoog te eindigen. Want bijna altijd bestaan hoog eindigende schoolteams uit enkele clubschakertjes. Bij de ASVO dus niet en dat geeft extra cachet aan de trainingen op de ASVO. Die zijn bij de bekende schaaktrainer Eddy Sibbing uiteraard in goede handen. Het tweede team van de Pinksterbloem behaalde ook 10 matchpunten. Ook in dat team spelen enkele clubschakers.

Op de plaatsen vijf en zes eindigden twee teams die 9 matchpunten scoorden. Dat waren de Dalton de Meer en het tweede team van De Waaier. De Dalton de Meer is een school waar Jeroen Vuurboom al jarenlang succesvol schaaktraining geeft. Jaren geleden heeft deze school de voorronde van het VAS wel eens gewonnen. Bovendien was de indeler bij dit toernooi Elco Hakvoort een oud-leerling van deze school. De Waaier was een nieuwe school bij deze voorronde. Het is een school die uit de koker van Mustapha el Jarmouni komt. Deze man, die bij VAS altijd vrijwilliger achter de bar is, heeft nagenoeg in zijn eentje het jeugdschaken in de Indische Buurt nieuw leven ingeblazen. Niet voor niets was hij enkele weken geleden door het Parool genomineerd voor ‘Amsterdammer van het jaar’. Inmiddels wordt op veel scholen schaakles gegeven. Zo ook op de Waaier, waar Deborah Ng de trainingen verzorgt.

Twee teams leken buiten de boot de vallen bij deze voorronde. Dat waren de Aldoende en het tweede team van de Sint Lidvinaschool. Zij werden een beetje het slachtoffer van het grote aantal teams dat deelnam en pech bij de indeling. Tja, bij een Zwitsers toernooi is er wel eens een kans dat het ene team tegen alle sterke teams speelt en het andere team niet. Dat was nu ook het geval. De teams van De Aldoende en het tweede team van de Sint Lidvinaschool speelden tegen bijna alle topteams. Deze teams hebben direct na afloop van de voorronde toch ook een plek in het hoofdtoernooi gekregen. In beide teams spelen veel clubschakertjes, van wie sommigen al eens aan echte Nederlandse schaakkampioenschappen hebben meegedaan. Het is dus meer dan terecht dat ook deze teams straks in de kwartfinale van start gaan.

Al met al kwam er zodoende een einde aan een prachtige schaakmiddag. Ook FIDE-meester Aran Köhler was tevreden over het schaakniveau dat hij deze middag had gezien. Jeugdspelers die dat durfden, konden hun krachten meten met deze Amsterdamse schaakkampioen. Daar waren consumptiebonnetjes te verdienen, waarmee bij de bar iets lekkers gehaald kon worden. Die bonnetjes waren gelukkig heel snel op, want er werd ook tegen Aran uitstekend geschaakt.

Eindstand 

Team MP BP  
1 Pinksterbloem 1 14 21.5 ¼ finale
2 Sint Lidwinaschool 1 10 21.0 ¼ finale
3 ASVO 1 10 19.5 ¼ finale
4 Pinksterbloem 2 10 19.0 ¼ finale
5 Dalton de Meer 9 17.5 ¼ finale
6 De Waaier 2 9 16.5 ¼ finale
7 Aldoende 8 17.5 ¼ finale
8 Sint Lidwinaschool 2 8 16.0 ¼ finale
9 Derde Dalton 8 15.5
10 De Duif 8 14.5
11 Ydoornschool 1 8 14.5
12 Vijfde Montessori 1 8 13.5
13 ASVO 2 7 14.0
14 Sint Antonius 6 15.5
15 Pinksterbloem 3 6 12.5
16 Pinksterbloem 4 6 12.5
17 Eloutschool 6 11.5
18 M. De Eilanden 6 10.5
19 Sint Lidwinaschool 4 6 10.0
20 Vijfde Montessori 2 5 14.0
21 Ydoornschool 2 5 12.5
22 Notekraker 5 9.5
23 Sint Lidwinaschool 3 4 9.0
24 De Waaier 1 4 8.5
25 Pinksterbloem 5 3 10.0
26 BOE/Piet Hein 3 7.5

 

tekst: Enrico Vroombout