Drie keer zilver bij NK in Mierlo

VAS C1 op het podium
Bij het jaarlijkse Open Nederlandse Kampioenschap Rapidschaak hebben de jeugdteams van het VAS uitstekend gepresteerd. VAS C1 en VAS F1 behaalden allebei een zilveren medaille. En ook andere jeugdteams deden het zo goed, dat het VAS in de clubrangschikking als tweede eindigde. Zo hoog was het VAS nog nooit geëindigd.

In alle categorieën had het VAS sterke jeugdteams opgesteld. Maar de teams die in de C- en de F-categorie meespeelden, werden door vriend en vijand als kandidaat voor de NK-titel gezien. Beide teams verloren echter de belangrijke wedstrijd tegen de latere kampioen in hun leeftijdscategorie (STB Nuvema C1 en Leiderdorp F1). Maar zilveren medailles behalen bij een Nederlands Kampioenschap is natuurlijk uitstekend. VAS C1 (met Veron Roesink, Myron Roesink, Alexander Flick en Filip Schutte) was, net als vorig jaar toen de titel in de D-categorie werd geprolongeerd, in een nek-aan-nek race verwikkeld met Nuvema STB C1. En dit jaar was de eindstand precies andersom. VAS C1 werd tweede, Nuvema STB C1 werd eerste.
VAS F1 op het podium
De F1 (met Maarten Hoeneveld, Everett Smith, Khoi Pham en Milan Varnica) ging ook voor het goud. Een sterker F-team konden we niet opstellen. Maar de beslissende wedstrijd tegen Leiderdorp F1 ging verloren, waarna een tweede plaats het hoogst haalbare werd.
Ook andere jeugdteams van het VAS deden het hartstikke goed. VAS E1 eindigde heel knap in de subtop van hun leeftijdscategorie. En VAS D1 en VAS F2 eindigden in de middenmoot (50%). Alleen VAS A1 reed een scheve schaats en eindigde helaas helemaal onderaan. De AB-categorie is doorgaans erg sterk en de ratings van ELO 2000+ zijn eerder regel dan uitzondering. Dat soort ratings hebben onze spelers nog niet. Het winnende team in deze categorie was overigens, heel knap, Zukertort A1 (het enige andere team uit de SGA dat meedeed).
Hoe dan ook, in de rangschikking naar club eindigde het VAS op een tweede plaats. Zo hoog was onze club nog nooit geëindigd. Alle jeugdspelers hebben een hartstikke leuke dag gehad en lekker geschaakt. Bij het gebruikelijke etentje in de Pizzeria in Geldrop waren na afloop dan ook alleen maar positieve geluiden te horen. Alle eindstanden zijn hier te zien.
tekst: Enrico Vroombout