Goud en Zilver bij Clubteams E

VAS E1 op weg naar goud
VAS E1 en VAS E2 hebben op zondag 16 december goud en zilver gewonnen bij het regionale kampioenschap voor clubteams met kinderen die tot de E-categorie behoren. Dat is van beide teams een geweldige prestatie. Goud en zilver voor één en dezelfde club gebeurde voor het laatst in seizoen 2007-2008. Deze teams mogen nu meedoen met het Nederlandse kampioenschap dat op 25 mei gehouden wordt.

Het sterrenteam op een rijtje
VAS E1 was op voorhand de grote favoriet voor de titel. Het team bestond uit louter kampioenen: Maarten Hoeneveld, Milan Varnica, Khoi Pham en Alexa Wingate. Twee Nederlandse kampioenen (Maarten en Alexa), één Amsterdamse kampioen (Milan) en de vice-kampioen van Nederland (Khoi). Het team liet er geen gras over groeien. Alle wedstrijden werden gewonnen, totdat……
Het kampioenschap voor Clubteams E was samengevoegd met een teamtoernooi voor de Chess League West. Daarom speelde het team niet alleen tegen andere E-teams, maar ook tegen Chess League teams. Ook bij die Chess League teams deden jeugdspelers van het VAS mee. En juist één van die Chess League teams slaagde erin om 2-2 te spelen tegen VAS E1. Dat gebeurde in de laatste ronde. Een siddering ging toen door de zaal, want onze eigen Job Emans van het Lidvinaschoolteam speelde een voortreffelijke partij tegen Nederlands Kampioen Maarten Hoeneveld. In een overtuigende stijl won Job een prachtig gespeelde partij. Zelfs het schaakvernuft van Maarten was niet genoeg om Job’s aanvalsdrift af te stoppen en hij zette Maarten op keurige wijze mat. Het was de grootste sensatie van de dag. Ook Amsterdams kampioen Milan Varnica ging in die ronde ten onder, zodat er uiteindelijk een 2-2 op de borden verscheen. Khoi Pham en Alexa Wingate hadden wel gewonnen in die wedstrijd.
Khoi Pham kijkt toe bij een sensationele wedstrijd: Job Emans verslaat Maarten Hoeneveld
Over het algemeen hebben de spelers van VAS E1 uitstekend gespeeld. Zo won VAS E1 met 3-1 van het familieteam Huyn. De vier gebroeders Huyn, die allemaal veel ouder zijn dan de spelers van VAS E1, doen bijna altijd mee met de Chess League Toernooien. Dus ook dit toernooi waren ze present. Volgens mij hadden de vier gebroeders op alle borden veel meer ratingpunten dan de spelers van VAS E1, maar uitgerekend in die wedstrijd speelde VAS E1 hun beste wedstrijd van het toernooi. VAS E1 betrad uiteindelijk dus de allerhoogste trede. Het won niet alleen het kampioenschap voor Clubteams E, maar ook het Chess League toernooi (waar al met al 15 jeugdteams aan meededen).
VAS E2 met het zilver
VAS E2 bestond uit piepjonge kinderen: Leon Reina, Dante Houben, Loran Sahin en Jacob Fijnheer. De eerste drie mogen nog twee keer meedoen, en Jacob nog één keer. Kortom, de opvolging voor VAS E1 staat al weer te popelen. Maar ook deze jongens speelden formidabele wedstrijden. Halverwege het toernooi stond het team zo hoog, dat ze zelfs tegen VAS E1 aan moesten treden. Ook dit team speelde tegen het beruchte Lidvinaschoolteam. En, anders dan VAS E1, wist VAS E2 die match wèl te winnen (2½-1½). Jacob Fijnheer werd onverwachts matchwinner, toen zijn tegenstander in het eindspel K+D tegen K hem plotseling pat zette. De ontzetting bij de spelers van de Lidvinaschool en de blijdschap bij de jongens van VAS E2 hield elkaar in evenwicht. Door dit pat was de eindscore geen 2-2 geworden, maar 2½-1½. De topscorers van dit team werden Dante Houben en Loran Sahin. Beide jongens scoorden ontzettend goed. En dat gold ook voor eerste bordspeler Leon Reina en vierde bordspeler Jacob Fijnheer. Leon maakt de laatste tijd heel snel progressie. En dat bleek ook uit de kwaliteit van zijn partijen in dit toernooi. Teamleider Rein Houben had de zaakjes uitstekend onder controle.
VAS E2 tegen VAS E3
VAS E3 was een team dat uit jonge spelers bestond die nog niet vaak aan toernooien hebben meegedaan. Zij hebben allemaal heel veel ervaring opgedaan in het spelen van wedstrijden. Het team bestond uit Aadi Patwardhan, Menso Kaan, Dennis Dullemond, Eva Vermaas, Fabian de Bruijn en Anne van Gend. Omdat dit team met zes spelers was, moest het regelmatig rouleren. Maar dat ging voortreffelijk. Teamleider Luuk de Bruijn had alles prima onder controle. Het mooie was dat alle spelers één of meerdere keren wonnen. Ook de allerjongste van het hele veld, de zesjarige Anne van Gend, wist tweemaal te zegevieren. En dat is natuurlijk hartstikke knap.
De topscorers van VAS E2: Loran Sahin en Dante Houben
Het toernooi zelf was een gezellige chaos. Ondanks dat het toernooi laat op gang kwam, was het toch op tijd afgelopen. Dit toernooi was voor het eerst georganiseerd in een locatie in Bos en Lommer. En dat is wennen. Want in de afgelopen jaren werden SGA-jeugdtoernooien steevast in de Verheyhal gehouden. Maar dit seizoen zullen SGA Jeugdtoernooien vaker op andere locaties plaatsvinden. Dat is goed voor de verscheidenheid in het Amsterdamse jeugdschaak.

Een foto-impressie
Betrouwbare spelers aan bord 1 en bord 2: Leon Reina en Dante Houben
Maarten Hoeneveld voerde VAS E1 aan
Nederlands meisjeskampioene Alexa Wingate won soms makkelijk
Topacteur Maarten Hoeneveld na zijn nederlaag tegen Job Emans
En op wie lijkt Maarten Hoeneveld hier?

Wereldkampioen Kasparov na een onverwachte nederlaag tegen Joël Lautier in Amsterdam 1996.