Grote triomfen voor jeugdspelers VAS bij PK

Een overzicht van de E- en D-groep
Jeugdspelers van het VAS behaalden grote triomfen bij het Persoonlijke Kampioenschap van Amsterdam. Samuel Cohn, Gunnar Lapoutre en Veron Roesink wonnen hun ratinggroepen. En ook andere jeugdspelers van VAS eindigden heel erg hoog in hun groepen en wonnen honderen euro’s en tientallen ratingpunten.
 
Het Persoonlijke Kampioenschap van Amsterdam is sinds enkele jaren vernoemd naar de legendarische Amsterdamse schaakorganisator Will Haggenburg. Jaarlijks spelen zo’n 100 schakers mee in dit zevenrondige toernooi. Zoals elk jaar zijn er veel jeugdspelers van VAS aanwezig. Dit jaar waren dat er 12. En de meesten daarvan hebben meer dan voortreffelijk gepresteerd. Dat blijkt onder meer uit het onderstaande overzicht, waarin ook de overscore is weergegeven:

Groep   Jeugdspeler Rating Score TPR Overscore
B 9 Camilo Guzman 1801 3,0 1786 -0.11
C 1 Veron Roesink 1710 6,5 2095 +2.65
  5 Myron Roesink 1674 4,0 1703 +0.30
  12 Alexander Flick 1707 2,5 1760 +0.27
D 1 Gunnar Lapoutre 1588 5,0 1671 +0.79
  20 Dion van Lange 1594 1,5 1257 -3.01
E 1 Samuel Cohn 1309 6,5 1718 +2.88
  2 Casper Meijer 1432 5,5 1513 +0.66
  4 Elvis Somers 1213 4,5 1429 +2.04
  5 Luca de Jong 1127 4,0 1297 +1.58
  7 Filip Schutte 1284 3,0 1369 +0.60
  8 Sage Sampson 1356 2,0 1271 -0.49

Enige toelichting bij de kolommen ‘TPR’ en ‘Overscore’. TPR staat voor toernooiprestatierating. Het geeft aan op welk niveau de speler dit toernooi heeft gepresteerd. Zo betekent bijvoorbeeld de TPR van ELO 2095 achter Veron’s naam, dat hij dit toernooi heeft gespeeld alsof hij een rating heeft van ELO 2095. De kolom ‘overscore’ geeft aan hoeveel punten meer gescoord zijn, dan op grond van ELO-rating verwacht had mogen worden. Zo zien we meteen dat vooral Veron (+2.65), Samuel (+2.88) en Elvis Somers (+2.04) het ontzettend goed hebben gedaan. Zij gaan op de ratinglijst van 1 mei 2012 ontzettend veel ratingpunten winnen.


Samuel Cohn soeverein winnaar van de E-groep 
Samuel Cohn was de grote man in de E-groep. Met uitstekend spel speelde hij zichzelf naar de hoogste positie van de groep t/m ELO 1450. Dit weekend kon er eigenlijk niks meer mis gaan, want zijn grootste en gevaarlijkste concurrenten had hij in het eerste weekend al verslagen. Samuel heeft dit toernooi gespeeld alsof hij een rating heeft van ELO 1718. Dat is 400 ratingpunten boven zijn eigenlijke rating! Hij scoorde 6½ punten en behaalde daarmee een overscore van +2,88. Dat is ontzettend veel en komt eigenlijk maar zelden voor. Samuel behaalde in zijn partijen een heel hoog niveau en had ook in de D-groep waarschijnlijk hoge ogen gegooid.
Samuel Cohn werd soeverein winnaar van de E-groep
Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Casper Meijer. Hij was de hoogstgerate speler in de E-groep. Ook Casper speelde een voortreffelijk toernooi. In het eerste weekend had hij het beslissende duel van Samuel verloren, maar alle andere tegenstanders (op eentje na) werden genadeloos van het bord geveegd. In de slotronde speelde Casper een leuke partij tegen Elvis Somers. Een opening die beide spelers enkele weken eerder in de VAS Jeugdkroongroep tegen elkaar hadden gespeeld, kwam opnieuw op het bord. Casper bestudeert zijn eigen partijen heel goed en had dus wat bijgeleerd. Hij kwam met een nieuwe, thuis voorbereide zet op de proppen en wist al gauw beslissend materieel voordeel te behalen tegen Elvis.
Diezelfde Elvis Somers speelde eveneens een uitstekend toernooi. Nadat hij in de slotronde had verloren van Casper, eindigde Elvis op de vierde plaats. Hij mag buitengewoon tevreden zijn over het toernooi. Want ook hij had een daverende overscore (+2.04) en een fraaie TPR 1429. Bij de prijsuitreiking was eerst nog verwarring over de vierde plaats. Abusievelijk werd eerst de vijfde prijswinnaar Luca de Jong naar voren geroepen. Vanwege een blessure opgelopen bij het discoschaatsen op zaterdagavond strompelde hij naar voren om te horen dat hij nul euro’s kreeg. De organisatie had een fout gemaakt en abusievelijk gemeld dat Luca vierde was geworden. Maar dat was dus niet zo. Desondanks heeft ook Luca een prima toernooi gespeeld. Filip Schutte speelde 5 partijen mee dit toernooi. En dat ging succesvol, want hij scoorde 3 punten. Filip vertelde dat hij zich toelegt op het eindspel. En dat is heel goed, want de meeste bonuspunten worden in het eindspel verdiend. Zo gebeurde dat ook in de slotronde. Filip had een veel betere eindspeltechniek dan zijn tegenstander en won verdiend. Sage Sampson tenslotte was in het slotweekend helaas afwezig en is op 50% geëindigd.


Gunnar Lapoutre wint D-groep op spektaculaire wijze
Gunnar Lapoutre verzorgde op de slotdag voor een zinderend einde in de D-groep. Hij moest winnen van zijn gerenommeerde tegenstander. Bij het ingaan van de slotronde stond Gunnar, samen met vier andere spelers, een vol punt achter bij zijn tegenstander. Maar Gunnar ging er eens goed voor zitten. Er ontwikkelde zich een geweldige partij. Vanuit het niets kon hij plotseling de vijandelijke koning stevig onder vuur nemen. Daarvoor had hij wel een kwaliteit geofferd en moest zwart zich nauwkeurig verdedigen. Toen zwart dat niet deed, rondde Gunnar zijn aanval op meesterlijke wijze af. Zodoende kwam hij op 5 punten en staat hij helemaal bovenaan in de ranglijst van Groep D. Gunnar is nu, samen met Laurens Schilstra, gepromoveerd naar de C-groep.
Gunnar Lapoutre won op spektaculaire wijze de D-groep
Een andere VAS’er die voortreffelijk speelde, was Remy Hakvoort (ELO 1509). Hij behaalde 4 punten (uit 6 partijen) en miste de toernooizege door een nederlaag in de laatste ronde. Dat was heel jammer, maar al met al zal ons commissielid VAS internetschaak met opgeheven hoofd terugkijken op dit toernooi, waarin hij een TPR 1650 neerzette. Dion van Lange speelde zijn slechtste toernooi ooit. Dat gebeurt soms weleens. De slotronde was symptomatisch voor het gebrek aan vorm. In een stelling waarin weinig aan de hand was, gaf hij pardoes een stuk weg.
 


Magistrale prestatie voor Veron Roesink
In de C-groep leverde Veron Roesink een magistrale prestatie. Hij won de groep met de geweldige score van 6½ uit 7. Zijn overscore bedroeg +2.65 en zijn TPR 2095. Hij heeft dus zitten spelen alsof hij een rating heeft van bijna ELO 2100. In de slotronde liet Veron geen spaan heel van het dubieuze openingsspel van de ervaren Tony Slengard (ELO 1646). Eigenlijk was het nooit een echte schaakpartij geworden en zo rond zet 20 had Veron de vis al op het droge. Het is duidelijk, Veron is dit soort tegenstanders inmiddels meer dan ontgroeid en moet op zoek naar sterkere spelers. Volgend jaar krijgt hij die dus in ieder geval in de B-groep.
Een magistrale prestatie voor Veron Roesink in de C-groep
Zijn broer Myron Roesink speelde een tamelijk kleurloos toernooi. Dat gebeurt soms weleens. Je moet ook een beetje geluk hebben met de stellingen die je op het bord krijgt. Myron voelt zich als een vis in het water in taktische stellingen, waarin veel truc’en zitten. Die kreeg hij dit toernooi niet zo heel vaak op het bord. Uiteindelijk bereikte Myron toch nog een plusscore, mede dankzij een spannende overwinning in de slotronde. Daardoor eindigde Myron op een uitstekende vijfde plaats in dit toernooi.
Alexander Flick heeft alleen in het eerste weekend meegedaan. Hij scoorde toen 2½ punt en scoorde daarmee iets boven zijn rating. Het tweede weekend was hij lekker aan het skiën in Oostenrijk.
 


Camilo Guzman eindigt in middenmoot
In de B-groep is Camilo Guzman in de middenmoot geëindigd. Hij had, net als Dion, niet zijn toernooi. Wie dat wel had, was Elco Hakvoort (ELO 1718)! De jongste van de gebroeders Hakvoort speelde geweldig goed. Elco mocht in de B-groep meedoen, omdat hij vorig jaar de C-groep had gewonnen. Ronde na ronde speelde hij dus tegen spelers met honderden ratingpunten meer. En dat ging hem goed af. Hij scoorde uiteindelijk 4 punten met een TPR 1947 en een overscore van +2,13. Hij eindigde op een zesde plaats en stond daarmee temidden van allemaal ELO 1900+ spelers. Voortreffelijk gedaan, dus.
Elco Hakvoort had een succesvol debuut in de B-groep
Alle eindstanden en scores zijn na te lezen op de website van de SGA: www.schaakbondgrootamsterdam.nl. De A-groep werd verrassend gewonnen door Tal/DCG’er Wim Luberti, die onder meer IGM Karel van der Weide (ELO 2442) voorbleef. Hieronder nog enkele leuke foto’s. In het fotomenu links op deze site staan nog enkele foto’s.
 
Meestal zitten ze naast of tegenover elkaar
 
Ook Remy Hakvoort speelde een prima toernooi
 
 
tekst: Enrico Vroombout