Het ONJK in Borne

Job Emans speelde een succesvol ONJK
In de zomervakantie is Borne al een aantal jaar de plek waar de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen worden gespeeld. Anders dan de gesloten kampioenschappen, waarvoor je je moet kwalificeren via de Amsterdamse kampioenschappen, kan iedereen aan dit kampioenschap meedoen. Dit jaar waren het Job Emans en Eline Roebers de VAS-sers die meededen.

Van maandag 4 augustus tot zaterdag 9 augustus verzamelden ruim 250 jongens en (opvallend veel!) meisjes zich om mee te doen aan de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen schaken. Er werd gestreden om de titels in alle categorieen (A t/m H). Alle informatie over het toernooi is te vinden op www.onjk.nl.

Het was een erg leuk, maar vermoeiend toernooi. Vooral omdat er in de buurt overnacht wordt op campings, in natuurvriendenhuizen, scoutinggebouwen etc. En dan wordt er natuurlijk tot zeer laat geschaakt en weerwolven gespeeld. Vanaf vrijdag waren er een hoop vermoeide koppies te zien.
De speelzaal zelf was fijn, met veel ruimte, en verder was er een zeer prettige analyse-ruimte waar ook allerlei andere dingen te doen waren. Bovendien was er een leuk zwembad pal naast de speelzaal, waar veel schakers te vinden waren na de laatste partijen van de dag, en vaak ook tussendoor. Bovendien lagen er sportvelden vlak naast, waar op de donderdagmiddag het traditionele voetbaltoernooi werd gespeeld met alle schakers die dat wilden. Het team van Job Emans en Kasper Bleeker (Caissa) werd daar kampioen!
Job Emans speelde mee in de D-categorie. Dat deed hij heel goed. In een veld van 62 deelnemers werd hij 10e, waarmee hij weer flink wat ratingpunten zal verdienen. Wat opviel was dat hij vaak als één van de laatste nog aan het schaken was. Hij gebruikte dus steeds al zijn tijd! Ook Eline Roebers speelde een zeer goed toernooi, al speelde zij juist soms iets te snel. (Maar dat deed bijna iedereen in haar categorie. Er waren partijen die begonnen met 40 minuten op de klok, en die eindigden door de 30 seconden bijtelling met meer dan 50 minuten op de klok). Ze werd 12e in de G-categorie, waarmee ze ook een groot aantal ratingpunten verdient.
Wat opviel is dat er hele verenigingen aanwezig waren op het toernooi en op de campings. Is dat een leuk idee voor VAS volgend jaar? Met z’n allen kamperen en schaken in de zomervakantie?

tekst: Bruno Emans