Khoi Pham wint PK-D

Prachtige zege voor Khoi Pham bij PK-D
Het Amsterdamse Kampioenschap voor jeugdspelers in de D-categorie (< 12 jaar) is een prooi geworden voor de 8-jarige Khoi Pham. In een veld met 33 clubschakers uit de regio Groot Amsterdam bleef hij iedereen voor. Er staat geen maat op deze jongeman.

 

Weer een gouden beker voor Khoi Pham 
De prestatie van Khoi Pham is ongelooflijk goed. Hij speelde zo’n beetje tegen alle jeugdtoppers uit deze regio. En daaronder bevonden zich Maarten Hoeneveld (ELO 1660), Milan Varnica (ELO 997), Job Emans (ELO 1024), Leon Reina (ELO 881) en anderen. Hij scoorde in dit veld 6½ uit 7. Al zijn partijen waren veelal uitstekende duels. Het niveau van zijn partijen lag hoog, erg hoog. Zijn beste partij was het prachtige duel uit de zesde ronde tegen Milan Varnica. In een fantastisch doorgevoerde koningsaanval (voortkomend uit een Siciliaanse Scheveninger!) won hij na enkele schitterende stukoffers op overtuigende wijze. In andere partijen had hij soms het ‘geluk van de winnaar’. Maar dat adagium geldt altijd: elke winnaar lijkt op de juiste moment ‘geluk’ te hebben.  
Met de zege in het PK-D voegt Khoi wederom een prachtige toernooizege aan zijn nu al indrukwekkende lijst toe. In de afgelopen twaalf maanden is Khoi twee keer kampioen van Nederland geworden (Pupillendag & Rapidkampioenschap, G-categorie) én won hij het Amsterdamse Kampioenschap in de E-categorie. Die titel kan hij op zondag 2 februari, dus over drie weken, verdedigen als het PK-E op het programma staat. Curieus genoeg ging de zege in de regionale Pupillendag (G-categorie) afgelopen jaar aan zijn neus voorbij.
Met zijn winst in dit PK-D-toernooi doorbreekt hij de hegemonie van de 10-jarige Maarten Hoeneveld. Want Maarten was tot dusverre gewend om bij elk regionaal jeugdkampioenschap voor zijn leeftijdscategorie altijd eerste te worden. Khoi heeft dat patroon doorbroken. Bovendien heeft hij een record van Maarten afgepakt. Want Khoi is nu de jongste winnaar van het Amsterdamse PK-D ooit (8 jaar en 8 maanden). Tot vandaag was dat record in handen van Maarten, die twee jaar geleden 8 jaar en 9 maanden oud was toen hij het PK-D won. Het onderlinge duel tussen Khoi en Maarten eindigde in remise.
Hij liet uitstekend schaak zien: Job Emans
De tweede plaats ging naar een speler die eveneens voortreffelijk voor de dag kwam: Job Emans. Job scoorde 6 punten. Hij verloor slechts één partij, tegen Khoi. Maar won alle andere partijen veelal op overtuigende wijze. Na zijn nederlaag tegen Khoi in de vijfde ronde vreesde Job eventjes dat plaatsing voor het NK-D in gevaar zou komen. Want de nummers 1 t/m 4 gaan naar het NK-D. Maar nadat hij van Khoi had verloren, moest hij tegen de gevreesde Maarten Hoeneveld aantreden. En met nóg een nederlaag zou plaatsing onzeker geworden zijn. Maar Job speelde in die belangrijke zesde ronde wederom een voortreffelijke pot. Hij liet Maarten geen enkele kans en strafte onzekere zetten met harde hand af. Voor de tweede keer op rij plaatste hij zich dus als tweede voor het NK-D. Hij weet dat het een heel leuk NK is, en dus wilde hij er graag weer bij zijn. Vorig jaar beleefde Job zo’n beetje zijn doorbraak in de Amsterdamse jeugdschaakwereld, nadat hij enkele jaren onopvallend had gepresteerd. In het afgelopen jaar heeft hij zijn progressie voortgezet. Hij is een een geduchte kracht in de Amsterdamse jeugdschaakwereld geworden. Als je het mij vraagt, gaan we over deze jongeman nog veel horen.
Maarten Hoeneveld en zijn vriendje Milan Varnica gaan ook naar het NK-D
Op een derde plaats eindigde Maarten Hoeneveld. Hij scoorde 5½ uit 7. Ook hij plaatst zich dus voor het Nederlandse Kampioenschap D. Nadat hij dat toernooi vorig jaar door ziekte en enige dwalingen van de KNSB moest laten schieten, is hij er dit jaar dus weer bij. Bij het PK-D ging hij als toernooifavoriet van start. Twee jaar geleden won hij het toernooi al een keertje, en waarom zou dat niet nog een keer kunnen gebeuren? Maar de Amsterdamse jeugdtop is de laatste jaren breder geworden. Leeftijdsgenoten van Maarten, zoals Job Emans, Raf Amoraal en Milan Varnica, zijn steeds sterker gaan schaken. En jongere jeugd, zoals Khoi Pham, Leon Reina, Matteo van Cleef en Everett Smith, hebben inmiddels een soortgelijk spelniveau of zitten daar niet zo heel ver achter. Kortom, er is dus veel meer concurrentie dan vroeger. En dat blijkt. In dit toernooi werd het verschil gemaakt in de duels tussen de top-4 spelers. Maarten scoorde daarin 1½ uit 3. Om die concurrentie voor te blijven (ook op landelijk niveau) is er eigenlijk maar één remedie: partijen analyseren, veel spelen en diagrammen maken. In de eerste vier rondes won Maarten met groot vertoon van macht zijn partijen. Maar de vijfde en zesde rondes moest hij een halfje en een heel punt inleveren bij Khoi respectievelijk Job. In de slotronde moest hij perse winnen om zich te plaatsen voor het NK. En dat deed hij dan weer heel erg overtuigend.
Ook Milan Varnica mag naar het NK-D
De vierde speler die naar het NK-D toe mag is Milan Varnica. Hij scoorde dit toernooi 5 punten. Ook voor hem hing plaatsing af van zijn resultaat in de laatste ronde. Winst was absoluut noodzakelijk. Hij speelde in die slotronde tegen Matteo van Cleef. En de zenuwen gierden hem door de keel. De partij zou de langste van het hele toernooi worden. Milan stond huizenhoog gewonnen en Matteo stond op het punt om op te geven, zoals hij na afloop vertelde. Maar Milan weigerde steeds om de beslissende klap uit te delen. Sterker nog, toen het eindspel L + P tegen P (en beiden 2 pionnen) op het bord verscheen kwam de remisemarge opeens weer akelig dichtbij. Sommigen hoopten al op een horrorscenario waarin Milan met K, L en P mat zou moeten gaan zetten tegen een kale koning. Maar uiteindelijk kwam het allemaal niet zo ver, want Milan slaagde erin om met een pionnetje te promoveren. Hij kwam daarmee als enige op 5 punten. En dat was genoeg voor plaatsing.
Na afloop merkten Milan en Khoi op dat de vier spelers die zich geplaatst hebben, toevalligerwijze alle vier in VAS D1 spelen. En inderdaad, Khoi (bord 2), Job (bord 3), Maarten (bord 1) en Milan (bord 4) speelden vorig seizoen (en dit seizoen) in VAS D1. 

 
Het meisjestoernooi
 
 
Eline Roebers gaat hard vooruit
In dit toernooi speelden vijf meisjes mee. En dat is verheugend, want in voorgaande jaren waren het er altijd maar één of twee. Het beste meisje plaatst zich voor het NK-D meisjes. Twee meisje eindigden met drie punten bovenaan. En dat waren Masha Lindenaar (SV Almere) en onze eigen Eline Roebers! Beide meisjes speelden mooie partijen en eindigden op 3 punten. Bij Eline viel op dat ze heel geconcentreerd kan schaken. Ze zoekt naar matbeelden en slaat alle stukken die de tegenstander aanbiedt er gewoon af. Ze heeft dus duidelijk de schaakgenen van haar vader, die een heel hoge rating heeft (ELO 2150). Afijn, er komt een play-off om te bepalen wie van de meisjes naar het NK-D toe mag.  

Andere VAS’ers

In dit toernooi speelden een recordaantal jeugdspelers van VAS mee: twintig. Heel leuk om te zien dat spelers die nog maar enkele maanden lid zijn, nu toch al meededen met het Amsterdamse Kampioenschap voor de D’tjes. Sommigen werden eigenlijk gewoon zomaar in het diepe gegooid. Want het PK-D heeft altijd veel sterke schakers. Natuurlijk is het leuk om daar tegen te spelen. Want daar leer je ontzettend veel van. Een greep uit het geleerde:
Aadi Patwardhan tegen Maarten Hoeneveld
De 8-jarige Aadi Patwardhan weet nu dat torens in eindspelen altijd achter de vrijpion moeten (en niet ervoor). Hij maakte een typische fout in zijn partij tegen Anton Zekveld. Overigens speelde Aadi prima en scoorde hij 3½ punt.
Matteo van Cleef in diep gepeins verzonken
De eveneens 8-jarige Matteo van Cleef weet nu het juiste antwoord op de vraag hoeveel stukken er nodig zijn om van Maarten Hoeneveld te winnen. Het antwoord is namelijk: alle stukken! In zijn partij tegen Maarten kreeg Matteo een veelbelovende aanvalsstelling. Maar waar de meeste schakers (zijn vader Tigran bijvoorbeeld) op zo’n moment stukken erbij gaan halen die nog niets doen (ontwikkelen dus) ging Matteo aanvallen met de paar stukken die toch al iets deden. Tja, daarmee kun je Maarten natuurlijk niet verschalken en de veelbelovende stelling verdween als sneeuw voor de zon. Overigens bleef Matteo tot en met de laatste ronde uitzicht houden op plaatsing voor het NK-D. Uiteindelijk verloor hij het beslissende duel tegen Milan Varnica. Matteo scoorde 4 punten. 
Leon Reina, nog zo’n sterk schakend 8-jarig jongetje, weet nu dat je dames alleen moet ruilen als je daarmee een gunstig eindspel bereikt. In twee partijen ruilde hij de dames terwijl hij daarmee volkomen onnodig een minder eindspel inging. In het ene geval had hij vóór dameruil een veelbelovende koningsaanval, in het andere geval verslechterde hij door de dameruil zijn eigen pionnenstructuur. Overigens won hij beide ‘mindere’ eindspelen toch nog, omdat zijn eindspeltechniek heel erg goed is. Leon blijft kijken en loeren naar kansen. Hij scoorde 4½ uit 7 en was ook tot en met de laatste ronde aan het strijden voor plaatsing. In die laatste ronde liep hij tegen de ongenaakbare Khoi Pham op.
Een cruciale partij: Raf Amoraal tegen Abdel el Bakkali
Raf Amoraal verbijsterde alle aanwezigen, inclusief zijn eigen broer Sem. In slotronde zat Raf in hetzelfde schuitje als Maarten, Milan, Leon, Matteo en zijn tegenstander Abdelilah el Bakkali: hij moest winnen. En omdat beide spelers in een must-win situatie zaten, ontstond er een partij op buigen of barsten. Beide jongens speelden op de toppen van hun kunnen. Raf offerde een loper voor een sterke aanval op de vijandelijke koning. Maar Abdelilah stond zijn mannetje en lanceerde een levensgevaarlijke tegenaanval. De partij leek uit te gaan monden in eeuwig schaak. Maar dat wilde Abdelilah weer niet en hij ondernam een onverantwoorde winstpoging. Hij ging te ver, verloor een stuk en had daarmee ook de partij moeten verliezen. Maar…. tot verbijstering van alle aanwezigen bood Raf op dat moment remise aan. Zodoende eindigde hij op 4½ uit 7 en kwam hij een halfje tekort voor een barrage voor een NK-D plek.  
 Harm-Jan Dubbelhuis heeft heel veel geleerd dit toernooi
Twee spelers die min of meer in het diepe gegooid werden, waren Harm-Jan Dubbelhuis en zijn boertje Thijs. Beide jongens schaken nu enkele weken bij het VAS en speelden meteen al mee in het PK-D. Dat is zo’n beetje het zwaarste toernooi waar ze aan mee konden doen. Harm-Jan scoorde dit toernooi 2 punten terwijl Thijs er drie scoorde. Ook hun vriendjes Boris en Jonah Nienkemper waren er dit toernooi bij. En ook voor hen was het een zwaar toernooi. Boris, die zelfs al wat ervaring heeft opgedaan in landelijke jeugdclubcompetities behaalde drie punten. En ook zijn jongere broertje Jonah kwam op die score uit. En opmerkelijk, Thijs en Jonah speelden allebei tegen hun oudere broers. En beide ‘kleine’ broertjes wonnen dat onderlinge familieduel.
Boris Nienkemper heeft al wat ervaring bij landelijke jeugdwedstrijden 

Eindstand

Het toernooi was voortreffelijk georganiseerd. Afgezien van enkele klokken die het niet deden, verliep het zonder enige wanklank. De toernooidirecteuren Friso Hoeneveld en Aleks Varnica hadden alle prima onder controle. En uiteraard was Huup Joosten weer bereid om als arbiter op te treden. En dat ging weer voortreffelijk.
Toernooidirecteur Friso Hoeneveld bij de prijsuitreiking
Eindstand PK-D 2014 Rating Score
1 Khoi Pham 1027 6,5 NK-D
2 Job Emans 1024 6,0 NK-D
3 Maarten Hoeneveld 1630 5,5 NK-D
4 Milan Varnica 997 5,0 NK-D
5 Felix Hoogendijk 418 4,5
6 Leon Reina 881 4,5
7 Abdelilah el Bakkali 1041 4,5
8 Mark van der Vlis 600 4,5
9 Raf Amoraal 1031 4,5
10 Daniël Kutchoukov 790 4,5
11 Anton Zekveld 417 4,0
12 Matteo van Cleef 772 4,0
13 Tijn de Boer 717 4,0
14 Krishna Mutnuri 483 4,0
15 Loran Sahin 770 4,0
16 Aadi Patwardhan 436 3,5
17 Kazimir Lovink 420 3,5
18 Boris Nienkemper 776 3,0
19 Jonah Nienkemper 476 3,0
20 Thijs Dubbelhuis 3,0
21 Micha Lindenaar 3,0
22 Julian Jonkmans 115 3,0
23 Eline Roebers 3,0 Play-off
24 Olaf Revenberg 3,0
25 Masha Lindenaar 3,0 Play-off
26 Wioletta Burger 157 2,5
27 Jan van Groen 585 2,0
28 Harm-Jan Dubbelhuis 2,0
29 Eva Vermaas 256 2,0
30 Katja Lindenaar 2,0
31 Wouter Turkstra 1,5
32 Lorenzo van den Dungen 1,0
33 Dima van Zijl 1,0
 De speelzaal van het PK-D
  

tekst: Enrico Vroombout