Leerzaam NK-E voor de VAS'ers

De vier musketiers enkele maanden geleden toen ze in VAS E1 meededen
Khoi Pham, Leon Reina, Loran Sahin en Matteo van Cleef hebben allevier een mooi plusscore neergezet bij het NK-E. Geen van hen viel in de prijzen, maar het was wél een leerzaam toernooi voor onze jongens. Overtuigend winnaar werd de vijfde SGA’speler: Daniël Kutchoukov, het grote talent van SV Almere.
 
De vier jeugdspelers van het VAS hebben het goed gedaan bij het NK-E. Leon Reina, Loran Sahin en Matteo van Cleef behaalden alledrie vijf punten. En Khoi Pham zat daar een half puntje boven. Topwerk voor de toekomst dus. Bij meerdaagse toernooien met alleen maar sterke tegenstanders blijkt wat onze jongens wél goed beheersen en wat ze nog niet goed beheersen. Als ze allemaal hun partijen van dit toernooi bestuderen, dan zal blijken dat elke partij enorm leerzaam is. Laten we de vier jeugdspelers van VAS eens nalopen.
Allereerst Khoi Pham. Hij begon daverend aan dit toernooi en stond na de eerste dag met 4½ uit 5 fier aan de kop van de ranglijst. Khoi speelde toen heel goed en maakte weinig tactische fouten. De stellingen waarin hij het plan kende, voerde hij genadeloos tot winst. Maar in stellingen waarin hij het plan niet kende, speelde hij veel en veel te snel. Zijn tijdverbruik was ondermaats. Op sommige momenten in de partij moet je tijd gebruiken om alle kenmerken van de stelling in je op te nemen. Op de tweede dag ging het daardoor mis. Hij verloor een hoogstaand duel van Daniël Kutchoukov. Niet door de blunder op het eind, maar door slecht tijdverbruik in het begin van de partij. Het begin van de partij was een op-en-neer gaande strijd, waarin eerst Khoi, toen Daniël en toen Khoi weer gewonnen stond. Maar door onnadenkendheid verloor Khoi zijn voordeel en kwam er een gelijkstaand eindspel op het bord. En daarin blijkt zijn zwakte, eindspelletjes zijn aan Khoi (nog) niet besteed. Vooral daar ligt ruimte voor forse verbetering. Afijn, na de nederlaag tegen Daniël bakte hij er niks meer van. In de rondes 7, 8 en 9 was hij onherkenbaar. Khoi moet leren goed om te gaan met teleurstellingen en tegenslagen. Een tweede plaats zou bij dit toernooi beslist mogelijk zijn geweest. Uiteindelijk eindigde hij met 5½ uit 9 op een tiende plaats.
Leon Reina speelt een wetenschappelijk soort schaak. Taktisch is hij sterk. Hij is goed geworden door de Stappenmethode goed door te werken. Maar Leon moet nog leren om echt te gaan schaken. Het maken van grote en kleine plannen is hem nog vreemd. De juiste velden opzoeken voor de stukken, de juiste plannen ontdekken in typische stellingen. Daar moet hij aan werken. Bijvoorbeeld door veel grootmeesterpartijen uit schaakboeken na te spelen. Ook moet hij een goed openingenrepertoire in gaan studeren. En dan vooral zijn zwartopeningen. Want dit toernooi werd hij in de eerste dag totaal verrast door het Koningsgambiet. Het ging al heel snel heel erg mis. Zo erg zelfs, dat schaakvriend Bram van den Berg opmerkte dat de witspeler geen tijd had voor ontwikkelen, omdat hij allemaal stukken van Leon moest slaan. Afijn, werken aan een goed openingenrepertoire doe je het beste met een sterke schaker. In een eindspel voelt Leon zich daarentegen als een vis in het water en blijft hij loeren op die ene kans die eigenlijk altijd komt! Leon scoorde uiteindelijk 5 punten uit 9 rondes.
Matteo van Cleef is een grootmeester in het maken van grote en kleine plannen. Zodra hij een goed plan heeft verzonnen, is hij onweerstaanbaar. Al zijn tegenstanders gaan dan genadeloos ten onder. Matteo probeert al echt te schaken. Maar soms passen die plannen niet bij het stellingstype. En doordat hij grote en kleine plannen verzint, mist hij soms eenvoudige taktische wendingen. Matteo staat best vaak materiaal achter doordat simpele Stap-1 en Stap-2 truc’en niet in het plan voorkwamen. Zodra hij meer inzicht krijgt in de taktische onderdelen van het schaakspel en dat combineert met zijn plannenmakerij, zullen zijn resultaten nog beter worden. Een goed openingenrepertoire heeft hij al, want dat leert hij van zijn vader FM Tigran Spaan. Matteo scoorde 5 punten uit 9 rondes.
Loran Sahin weet vaak perfect waar hij met zijn stukken naar toe moet. In al zijn partijen ontwikkelt hij zijn stukken vlotjes. Maar zodra alle stukken goed staan, weet hij niet meer wat hij moet doen. Juist dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar nóg meer activiteit. Loran moet leren om op die momenten op zoek te gaan naar een actieve pionzet: een pionzet waardoor lijnen open komen zodat ook de torens mee kunnen gaan doen. Het sterke punt van Loran is dat hij enorm geconcentreerd kan zijn. Zelden geeft hij stukken weg en in moeilijke situaties verdedigt hij zich uitstekend. Tja, zodra hij door zijn tegenstander gedwongen wordt tot het maken van goede zetten, dan vindt hij ze opeens wel. Loran scoorde dit toernooi 5 punten.
De grote ster van dit Nederlandse Kampioenschap werd de ons welbekende Daniël Kutchoukov van SV Almere. Daniël had na de eerste dag 4 punten uit 5 partijen. En toen kwam die spannende partij tegen Khoi. Een week tevoren had Khoi nog een hoogstaand duel gewonnen. Maar deze keer trok Daniël, na een op-en-neergaande strijd, aan het langste eind. Door deze overwinning kreeg Daniël vleugeltjes. Zijn overwinningen in de zevende ronde (tegen ratingfavoriet Siem van Dael), in de achtste ronde (tegen nr. 2 Lucas Nguyen) en in de negende ronde (tegen Arthur Maters toen de titel op het spel stond) waren van uitzonderlijke klasse. Hij bereikte een enorm hoog niveau, dat sommigen inschatten op circa ELO 1800. Zo’n hoog niveau is bij het NK-E zelden vertoond. Bovendien waren de partijen in de zevende en achtste ronde een lust voor het oog.
Het NK-E is voor spelers die geboren zijn in 2004. Onze jongens zijn allemaal in 2005 geboren en hebben enorme ervaring opgedaan voor het NK van hun eigen leeftijdscategorie (F) of voor het NK-E van volgend jaar. Ook Daniël is een speler die ook volgend jaar nogmaals mee mag doen met het NK-E. Alle informatie over dit toernooi is te vinden op de website http://www.nbsb.nl/NKe2014.php.
tekst: Enrico Vroombout