Ridder Grimbald verdreven uit Middel-Santpoort

Eindelijk weer eens een groepsfoto van het schaakkamp
Ridder Grimbald is eindelijk verdreven uit Middel-Santpoort. De tiran regeerde met harde hand over zijn onderdanen in Middel-Santpoort. Maar op de derde dag van het Schaakkamp wisten de onderdanen de echte koning te bevrijden en ridder Grimbald en zijn schepenen te verdrijven.
 

De inwoners van Middel-Santpoort melden zich
De inwoners van Middel-Santpoort moesten hard werken, want ridder Grimbald legde zware belastingen op. Hij deed net alsof hij het beste met zijn onderdanen voor had, maar ondertussen verrijkten hij en zijn schepenen zichzelf door belastinggelden achter te houden. De inwoners van Middel-Santpoort werden daarentegen afgescheept door het opklimmen in stand: van horigen naar boeren naar burgers. Maar dan alleen als er genoeg belasting werd betaald. De troubadour verzette zich daartegen. Weliswaar werd hij door ridder Grimbald gered van de beul, maar moest hij wel een nachtje in de gevangenis doorbrengen. Nadat de troubadour weer op vrije voeten was, vonden de inwonders van Middel-Santpoort af en toe opmerkelijke versen. Eén daarvan was bijvoorbeeld:

Om zonder vrees te leven
Heb ick altyt betracht,
Daerom bende ick verdreven
Om Landt om Luyd ghebracht:
Maer ik sal u regeren
Als een goet Instrument,
Dat ick zal wederkeeren

In mijnen Regiment.
 Ook werd er een stamboom gevonden, waar ridder Grimbald niet op voorkwam. ‘s Anderendaags toonde ridder Grimbald weliswaar een andere stamboom, eentje waar hij wel op voorkwam, maar welke van de twee stambomen nou eigenlijk de echte was, bleef onduidelijk. Zeker nadat Schepene Elmer de eerstgevonden stamboom in het kampvuur had gegooid. Maar goed, op de slotdag blunderde schildknaap Renzo op verschrikkelijke wijze. Het vierde couplet had natuurlijk nooit bekend mogen worden bij de inwoners van Middel-Santpoort. Maar toen hij dat vierde couplet aan ridder Grimbald wilde tonen, sprak deze net zijn onderdanen toe. De schildknaap was snel overmeesterd, het vierde couplet helderde alles op. De echte koning was snel gevonden, want hij was ook opgesloten in de gevangenis waar de troubadour de vorige dag een nachtje had doorgebracht. De beul onthoofde ridder Grimbald, waarna de bevrijders van de echte koning tot ridder werden geslagen. En aldus eindigde het jaarlijkse schaakkamp van VAS en AdA’04 op vrolijke wijze: de tiran die was verdreven, de koning wedergekeerd. Alle onderdanen werden meteen beloond met een heerlijke snoepzak.
Marshmallows roosteren in het kampvuur
Twee dagen tevoren was het schaakkamp op fraaie wijze begonnen. De regen die al dagenlang neerdwarrelde stopte een uurtje voordat het schaakkamp begon, en startte weer een uurtje nadat het schaakkamp was afgelopen. Tussendoor was er van alles gebeurd en vond elk evenement doorgang. Op beide avonden werd een prachtig kampvuur gestookt. Een jaarlijkse terugkerend fenomeen is het roosteren van marshmallows in het kampvuur.
Elk spelgroepje is bezig met zijn eigen wapenschild en vaandel
Maar uiteraard was het schaakkamp begonnen het ontdekken van de indeling van de spelgroepjes. Op ingenieuze wijze moesten de deelnemers daarvoor drie puzzels oplossen. Elke puzzel bestond uit 6 puzzelstukjes, elk stukje met de naam van een deelnemer. Na heel veel puzzelen en met enige hulp kwamen de deelnemers eruit. Om zich te kunnen onderscheiden van elkaar, werden ogenblikkelijk wapenschilden en vaandels beschilderd. Eén team noemde zich De Rode Koning. Alsof ze een voorspellende gave hadden en dan ridder Grimbald helemaal niet de echte heerser van Middel-Santpoort was. Maar goed…..
Tyro Bekedam is dolgelukkig met de fraaie tractor
Eén van de leukste onderdelen was wederom het ruilspel. Elk groepje werd met één paperclip op pad gestuurd. Een uurtje later waren de drie groepjes weer terug met een ongekende opbrengst: boeken, een voetbal, zilveren bestek, een kopje, een roze dekentje en ook een heuse tractor. Een ander geweldig onderdeel was de sportmiddag in het park. Eerst picknicken met z’n allen, want met een lege maag kun je niet sporten. En daarna stond voetballen, trefballen en boogschieten op het programma. Fanatiek deden alle deelnemers mee. Vooral het boogschieten was een grote hit. Uiteindelijk wist één groepje daarbij ongelooflijk veel punten te behalen, waardoor zij de sportmiddag op hun naam schreven. Het trefballen was, zoals gebruikelijk, de jeugd tegen de volwassenen. Twee ongelooflijk spannende matches waren dat, waarbij de strijd in 1-1 eindigde.
Het boogschieten was een grote hit dit jaar 
Uiteraard waren ook de gebruikelijke onderdelen, zoals het superdoorgeefschaak, het levend stratego en het douanespel weer van de partij. Tja, dat zijn typische spelletjes die je alleen op op (schaak-)kampen kunt doen. Ook kussengevechten waren aan de orde van de dag. Gelukkig raakten sommigen hun kussens kwijt, waardoor het snel afgelopen was. Toen kon iedereen rustig gaan slapen, zoals op onderstaande foto is te zien.
Middel-Santpoort is in diepe rust verzonken
En natuurlijk hadden de inwoners van Middel-Santpoort heel veel tijd om tussendoor lekker te spelen in het bos rondom het scoutinggebouw. Daar werd dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Een nieuwe hit dit jaar was het spel ‘weerwolven’. Dat is een geweldig leuk spel, dat nog maar bij weinigen bekend is. [Anoniem], één van de nieuwe deelnemers van het kamp van dit jaar, had dat meegenomen. Maar omdat bijna niemand dat spel kende, moest hij dat goed uitleggen. En dat deed hij voortreffelijk. Alle medespelers luisterden ademloos toe naar zijn uitleg. Zelfs de leiding van het kamp werd jaloers, want bij zijn uitleg was er helemaal niemand die er door heen praatte, terwijl dat bij de uitleg van de leiding vaak wel zo was. Maar goed, het spel weerwolven was na [Anoniems]’s uitleg niet meer weg te denken uit het kamp.
[Anoniem] legt het spel Weerwolven voortreffelijk uit
Het eten op het schaakkamp was dit jaar wederom voortreffelijk geregeld. Rufus Kohn en Naoual Schoemaker bereidden op beide avonden een heerlijke maaltijd klaar. Beide keren was het een huzarenstukje, zoals dat elk jaar het geval is. Want koken voor zo’n 30 mensen of meer is natuurlijk ontzettend knap. Ga d’r maar aanstaan. Op de slotdag was het natuurlijk Pannenkoekendag! De hele ochtend hadden beide koks zo’n 100 pannenkoeken gebakken. Bij de afsluiting van het schaakkamp, toen de ouders binnenkwamen, zaten de kinderen en de leiding daar heerlijk van te smullen.
Ontbijten in Middel-Santpoort

De aankomst van inwoners van Middel-Santpoort
Koen Meijer doet toelatingsexamen
Kazimir Lovink en Leon Hernot arriveren
De deelnemers installeren zich in de slaapzaal
 
Het puzzelen om de spelgroepjes te bepalen
Er werd driftig gepuzzeld
Joshua Baron luistert aandachtig toe
De leiding helpt een handje mee
 Wapenschilden en vaandels
Wapenschilden beschilderen en vaandels maken
Dennis Dullemond heeft ook zichzelf beschilderd
Alledaagse dingen
De leiding schaakt natuurlijk ook
 Corvee met Leon Kohn, Job Emans en Kazimir Lovink
 Tanden poetsen voor het naar bed gaan
Jan van Groen en Job Emans maken nog even een dolletje voor het slapen gaan
Schaaktraining
Schaaktraining van Remy Hakvoort, met Nour Eddine Schoemaker
  
 Tyro Bekedam en Sam van Pareren tegen Branco Titus en Elias Reina
 Bas de Melker en Elmer van Eeghen hebben pret
 Horigen en Schepenen
 Schildknaap Renzo, Schepen Elmer en Troubadour Milan
Sam van Pareren moet hard werken voor zijn penningen
Ridder Grimbald doet wel heel aardig, maar is eigenlijk gewoon een tiran
De horigen Branco en Elias in oude, gescheurde kleren 
Penningen tellen met Schepen Bas
 De opbrengst van het ruilspel
 Een oranje kroon
 De sportmiddag
Branco Titus mikt weliswaar heel goed, maar....
 ...maar mist ze allemaal net
 Hier is een doelpunt in de maak
 Leon Hernot en Tyro Bekedam kijken naar de bal
 Elias Reina geniet met volle teugen
 Leon Kohn en Loran Sahin proberen de bal af te pakken van Schepen Milan
 Superdoorgeefschaak
 Superdoorgeefschaak
 Superdoorgeefschaak
 De groepsfoto
Eindelijk weer eens een groepsfoto
 Alle foto’s van het schaakkamp staan inmiddels op de fotopagina van deze website. Zie het menu links, klik op foto’s en dan seizoen 2012-2013.

tekst: Enrico Vroombout