Terugblik op grootse prestaties VAS jeugdteams

De Nederlandse kampioenen D: invaller Sage Sampson, Veron Roesink, Myron Roesink en Alexander Flick (Aron Janssen ontbreekt op deze foto)

Het seizoen 2011/2012 is voor de jeugdteams van het VAS het meest succesvolle aller tijden geworden! Onze jeugdteams behaalden landelijke kampioenschappen, wonnen alle regionale jeugdclubcompetities, veroverden kampioenschappen in seniorenexternes èn waren ook bij het Huttontoernooi buitengewoon succesvol. We zullen alle successen nog eens even de revue laten passeren.

Nederlandse kampioenschappen voor VAS D1!
De grootste successen melden we het eerst. VAS D1 sleepte in het seizoen 2011/2012 twee Nederlandse Kampioenschappen binnen! En hoe! Eerst prolongeerde het team in september in Mierlo op overtuigende wijze de Nederlandse titel bij het Open Nederlandse Kampioenschap Rapidschaak. Het team met Veron Roesink, Myron Roesink, Alexander Flick en Sage Sampson bleef de grote concurrenten STB Nuvema D4 uit Oosterhout en ESV uit Eindhoven nipt voor. Het bleek een voorbode te zijn voor het allergrootste succes op landelijk niveau: het winnen van de KNSB Jeugdmeesterklasse D in Amersfoort. Ook in die competitie bleef het team (met Veron Roesink, Myron Roesink, Alexander Flick, Aron Janssen en invaller Sage Sampson) dezelfde grote concurrenten uit Oosterhout en Eindhoven nipt voor. En ook bij het Huttontoernooi, het toernooi waarin de sterkste jeugspelers van elke regionale bond tegen elkaar spelen, bleek geen enkel D-team tegen deze geweldenaren opgewassen te zijn.

De beslissende partij in de Jeugdmeesterklasse D: Myron tegen Sourav Battacharjee (ELO 1625)

Maar ook VAS A1 had reden tot juichen. Het team (met Don van den Bergh, Jouke van Veelen, Wesley Ng en Tjarda de Cock Buning) speelde een succesvolle competitie in de KNSB Jeugdpromotieklasse A en dwong een promotieplek voor de KNSB Jeugdmeesterklasse A in Amersfoort. Daarin spelen de 16 sterkste A-teams van Nederland.
Ook VAS C1 en VAS C2 speelden allebei voortreffelijke wedstrijden in de KNSB Jeugdmeesterklasse C. VAS C1 (Camilo Guzman, Dion van Lange, Milo Cornelissen en Casper Meijer) had tot en met de laatste ronde kans op een onverwacht mooie top-3 klassering. Dat lukte helaas nèt niet, want het team verloor van koploper (en latere kampioen) HMC Den Bosch C1. VAS C2 (Elvis Somers, Luca de Jong, Samuel Cohn, Filip Schutte en invallers Kevin Bloem, Lucie Egberink en Merlijn Pieterse) eindigde heel knap in de middenmoot. Er zijn weinig verenigingen die met een tweede team in een KNSB Jeugdmeesterklasse uit mogen komen. Vaak hebben die tweede teams het heel erg zwaar. Dat was ook het geval met het piepjonge VAS D2 (Sage Sampson, Maarten Hoeneveld, Branco Titus, Sem Amoraal en invaller Noer Eddine Schoemaker), dat in de KNSB Jeugdmeesterklasse D onderin het veld eindigde.
De kopmannen van VAS C1

Bij het Nederlandse Kampioenschap voor Clubteams E schreef onze E1 furore. Na vijf van de zeven rondes stond VAS E1 (met Maarten Hoeneveld, Raf Amoraal, Everett Smith en Khoi Pham) superverrassend op de eerste plaats. Het team had toernooifavoriet De Schaakmaat uit Apeldoorn al verpletterd (3½-½) en de latere kampioen Moira-Domtoren uit Utrecht op een gelijkspel gehouden. De NK-titel lag voor het grijpen. Maar in de twee slotrondes ging het helemaal mis met dit jonge team. Het toernooi ging als een nachtkaars uit en het team eindigde op een tiende plaats. VAS E2 (Job Emans, Yasmin Schoemaker, Leon Hernot en Kazimir Lovink) eindigde keurig in de middenmoot.

Jeugdteams VAS winnen alle regionale kampioenschappen
Jeugdteams van VAS wonnen alle regionale jeugdclubcompetities in de C-, D- en E-categorie! Alle drie de kampioensteams (VAS C1, VAS D1 en VAS E1) werden op overtuigende wijze kampioen. Daarnaast grossierden jeugdteams van VAS ook nog eens in zilveren en bronzen medailles. Het kon bijna niet beter. Een medailleklassement over de vijf competities ziet er dan ook als volgt uit:

Totaal 5 5 5 15

In de eerste klasse van de C-categorie eindigden VAS C1, VAS C2 en VAS C3 op de eerste drie plaatsen en behaalden dus goud, zilver en brons. Alledrie de teams plaatsten zich daarmee voor de KNSB Jeugdmeesterklasse C voor het komende seizoen. Ook VAS C4 plaatste zich bijna voor ‘Amersfoort’. Het team eindigde qua matchpunten gelijk met Zukertort C1 op een vierde plaats, maar kwam één bordpunt tekort. VAS C5 degradeerde uit de eerste klasse. In de derde klasse van de C-categorie speelde het piepjonge VAS C7 de sterren van de hemel. Allereerst plaatste het team zich heel knap voor de play-off wedstrijden, door tweede te worden in hun poule. Dat was al een onverwacht succes, omdat in VAS C7 heel erg jonge spelers zaten. In de play-off wedstrijden gingen de mirakels verder. In de halve finale werd Chaturanga C1 platgewalst. Maar in een zinderende finale bleek De Amstel C1 net te sterk. VAS C6 (tweede klasse) en VAS C8 (derde klasse) eindigden in hun competities in de middenmoot.

Het zilveren VAS C2
In de D-competitie was VAS D1 ongenaakbaar. Het team met Maarten Hoeneveld, Tyro Bekedam, Floris Brouwer en Branco Titus won alle wedstrijden en plaatste zich rechtstreeks voor de KNSB jeugdmeesterklasse D van het komende seizoen. Ook VAS D2 speelde geweldig en dwong een plek af. Het team (met Sem Amoraal, Raf Amoraal, Coen Offerman en Louis Vetter) won een bronzen medaille. VAS D3 en VAS D4 eindigden in de middenmoot. Het jonge VAS D5 werd helaas hekkensluiter.
In de E-competitie won VAS E1 bijna alle wedstrijden met 4-0. Het team met Maarten Hoeneveld, Raf Amoraal, Everett Smith en Khoi Pham bulkt van het schaaktalent. Het legde alle andere teams dus stevig over de knie. Geen wonder, want allevier de spelers zijn NK-kandidaten in de dop (zoals later in het seizoen zou blijken). VAS E2 plaatste zich ook voor het NK. Het team won de bronzen medaille en was daar hartstikke trots op. VAS E3 eindigde in de middenmoot.

Het verrassende VAS C7 met de zilveren beker

VAS-jeugd succesvol in seniorencompetities
Zodra jeugdspelers dertien of veertien jaar zijn, gaan ze ook meespelen in de seniorencompetities. Zo bestond het achtste team van VAS in de seniorenexterne volledig uit 12-, 13- en 14-jarige debutanten. Het team veroverde op zeer knappe wijze het kampioenschap in de Derde Klasse van de SGA Competitie. Volgend seizoen speelt dit team dus in de Tweede Klasse. In die Tweede Klasse speelde afgelopen jaar VAS 7. Dat team bestaat voornamelijk uit 16-, 17-, 18- en 19-jarige jeugdspelers. Ook dit team presteerde zeer goed. Het eindigde op een tweede plaats en promoveerde naar de Eerste Klasse.
In de SGA-Rapidcompetitie, waar het schaakseizoen traditioneel mee wordt afgesloten, troffen selecties van beide teams elkaar voor het eerst achter het schaakbord. De rapidteam met de oudere jeugdspelers versloeg weliswaar het team met de jongere jeugdspelers, maar kon niet verhinderen dat het jongere team toch kampioen werd.

Eén van de puntenmachines van VAS 8: Filip Schutte

tekst: Enrico Vroombout