Torenhoge klassering voor VAS D1

VAS D1 tegen De Paardensprong
VAS D1 heeft na twee speeldagen in de KNSB Jeugdmeesterklasse een torenhoge klassering bereikt. Na 6 van de 9 speelrondes staat het team op een formidabele tweede plaats! Het team heeft al 9 matchpunten veroverd en alle spelers spelen keer op keer uitstekende wedstrijden.
 
 

Klim-op D1 VAS D1 ½
VAS D1 De Paardensprong 2 2
VAS D2 VAS D1 1 3

VAS D1 scoorde op de tweede speeldag maar liefst 5 matchpunten. Het team is in de race voor een torenhoge eindklassering. Ook op de tweede dag speelde het wederom uitstekende wedstrijden tegen alleen maar sterke teams. De mooiste zege was natuurlijk toch die in de vierde ronde tegen regerend Nederlands kampioen De Klim-op. Khoi Pham, Milan Varnica en invaller Everett Smith wonnen op overtuigende wijze van sterke tegenstanders. En Job Emans remiseerde met de sterke Sebastiaan Janse. Een ander fraai duel was de 2-2 tegen topfavoriet De Paardensprong. Khoi en Milan wonnen wederom. En beiden deden dat op fraaie wijze. Vooral Milan was terecht zeer tevreden met zijn partij. En ook de overwinning in de zesde ronde tegen ….. VAS D2 was een heel fraaie. In die wedstrijd vestigden Khoi Pham en Matteo van Cleef alle aandacht op zich. Matteo bereikte in het middenspel groot voordeel en leek af te koersen op een overwinning op de nummer 1 van Nederland. Daarmee zou het 2-2 zijn geworden. Maar de stelling bleef complex. En Matteo maakte een taktische fout. Meestal betekent dat het einde van de partij, maar in dit geval boette Matteo slechts een kwaliteit in tegen enkele pionnen. Uiteindelijk ging de vermoeidheid bij beide spelers een rol spelen en kwam Khoi toch nog boven drijven. Hij miste weliswaar een mat-in-één, maar won de partij toch nog (mat-in-twee). De grote mannen van dit team waren op deze speeldag tweede bordspeler Khoi Pham en derde bordspeler Milan Varnica. Beiden scoorden 3 uit 3 tegen gerenommeerde tegenstanders. En uiteraard levert dat beide spelers een prachtige ratingwinst op.
teamcoach Milan Ramer was zeer tevreden over de prestaties van zijn mannen.
 

VAS D2 HMC D1 3 1
Chesscool D1 VAS D2 ½
VAS D2 VAS D1 1 3

VAS D2 ging ook gewoon vrolijk verder waar het een maand eerder was geëindigd: winnen. En hoe. In de eerste partij van de dag werd het sterke D1-team van organiserende vereniging HMC keihard met 3-1 opgerold. Onze gastheren wisten niet wat hen overkwam. Het piepjonge VAS D2 team met de vier negenjarige (!) spelers Leon Reina, Matteo van Cleef, Loran Sahin en invaller Kasper Bleeker speelde de sterren van de hemel. Dat belooft dus wat. Daarna was de pijp bij VAS D2 toch een beetje leeg. In de vijfde en zesde ronde speelde het team tamelijk zwakke wedstrijden tegen Chesscool D1 en VAS D1. Sommige jongens speelden te snel en gebruikten hun tijd niet goed. Zo had eerste bordspeler Leon Reina in de vijfde ronde alle kansen om te winnen van de sterke Derk Kouwenhoven (ELO 1645). De hele partij stond Leon dankzij uitstekend spel zeer goed. Maar hij speelde te snel en miste enkele gunstige wendingen en verloor uiteindelijk een beter staand pionneneindspel. Ook Loran speelde (wederom) veel te snel. De vorige keer won hij drie keer soepel. Maar deze dag waren zijn tegenstanders wat sterker. Ook hij kreeg in de tweede partij van de dag een uitstekende kans tegen Luuk van Steenoven. Maar hij zag het niet en verloor op onthutsende wijze. Een speler die verreweg de meeste speelminuten maakte, was Matteo van Cleef. Hij was elke ronde uitstekend bezig. Hij won van Jesse Allaart (ELO 1154) en bereikte prima stellingen tegen Maarten Hoeneveld en Khoi Pham. Invaller Kasper Bleeker maakte een uitstekend debuut in de Meesterklasse D. Hij veroverde 2½ punt, met daarbij onder meer een overwinning op Koningsgroeper Everett Smith (VAS D1).
De start van een heroïsch duel tussen Khoi Pham en Matteo van Cleef
 

Vegtlust C1 VAS C1 3 1
Denk en Zet C1 VAS C1 0 4

Met VAS C1 ging het deze tweede speeldag niet zo goed. Meteen bij binnenkomst zag ik het al: slechts twee gebogen ruggetjes bij de VAS’ers. Maar het moeten er uiteraard vier zijn. Maar eerste bordspeler Floris Brouwer (achteroverhangend) en vierde bordspeler Sem Amoraal (rondkijkend) misten de concentratie. Eigenlijk staat het team dan al meteen achter. En inderdaad verloren de niet-gebogen ruggetjes, notabene van spelers met honderden ratingpunten minder. Tot overmaat van ramp liet ook Joppe Visch zich matzetten in een totaal gewonnen stelling. De tweede wedstrijd van de dag was een niemendalletje. De onzen walsten over de tegenstanders heen. Gelukkig was er ook humor te beleven in deze wedstrijd. De tegenstander van Branco stond al tijdenlang totaal verloren en ging heel lang door. Eén zet voor het mat wilde de tegenstander opgeven. “Ik geef op, goed gespeeld” zei hij en hij stak zijn hand. Branco nam de uitgestoken hand niet aan en zei teleurgesteld “Ah, kom op. Nou moet je doorspelen ook”. De tegenstander was sportief, deed nog een zet en liet zich door Branco matzetten. Nu was Branco de eerste die zijn hand uitstak en zei, terwijl hij de felicitaties in ontvangst nam: “Goed gespeeld”.
VAS C1 op de bank 
 
Tijdens de wedstrijddag liep ikzelf tegen een oude bekende op: oud-VAS-lid Reinoud Jongsma. Inderdaad, de zoon van de bekende schaker en commentator wijlen Lex Jongsma. Reinoud woont tegenwoordig in Den Bosch. En nota bene in het complex waar de schaakwedstrijden plaatsvinden. Na afloop van de wedstrijddag zijn we nog even bij Reinoud langs geweest. Hij is pianist. En dat vond Loran Sahin machtig interessant. Loran speelt ook piano en treedt binnenkort zelfs op in het concertgebouw! In huize Jongsma gaf Loran samen met gastheer Reinoud en zijn vriendin een prachtig huisconcertje. Leuk om te zien dat Loran niet alleen goed kan schaken, maar ook heel goed piano kan spelen. De combinatie schaken + muziek komt heel vaak voor. Bekend zijn de prachtige zangstemmen van oud-wereldkampioen Vassili Smyslov en de Hongaarse grootmeester Lajos Portisch. Maar het bekendste voorbeeld is toch wel Mark Taimanov. Hij behoorde in de schaakwereld tientallen jaren tot de sterkste 10 schakers van de wereld (en speelde matches in de strijd om het wereldkampioenschap) én werd gekozen tot één van de 10 beste Russische concertpianisten van de twintigste eeuw. Loran Sahin is hard op weg om iets soortgelijks te gaan presteren. Want ook over zijn piano-kwaliteiten was iedereen het roerend eens: ook die zijn uitmuntend.
Onze eigen Taimanov: Loran Sahin
 
tekst: Enrico Vroombout