VAS D2 maakt furore

VAS D2 maakte furore in de Meesterklasse D
VAS D2 maakt furore in de Meesterklasse D. Na drie rondes staat het team op een uitstekende zesde plek. Ook VAS D1 deed het prima en staat met evenveel matchpunten maar iets meer bordpunten op een vierde plaats.

Beide D-teams zijn dus uitstekend begonnen. Beide teams kunnen hoog eindigen in deze competitie. VAS C1 begon voorzichtig aan deze nieuwe competitie. De regerend kampioen van Nederland staat na de eerste speeldag op een bescheiden dertiende plaats. Er is ook een VAS C2 team, maar dat bestaat volledig uit jeugdspelers van vier andere verenigingen. De spelers van die andere verenigingen zijn samengevoegd tot 1 team, dat, in verband met eventuele invallers, onder de vlag van VAS meespeelt in de Meesterklasse C.
VAS C1

STB C1 1625 VAS C1 1255
VAS C1 1255 Moira Domtoren C1 1432 2 2

VAS C1 bestaat dit jaar uit Floris Brouwer, Branco Titus, Joppe en Sem Amoraal. Floris en Branco waren ook vorig jaar al speler van VAS C1. Toen won het team op verrassende wijze de titel. Ook Sem schaakte destijds al in de Meesterklasse C. Hij was toen kopman van VAS C2. Joppe heeft vorig jaar een keer als invaller een dag meegespeeld. En Joppe was deze dag de grote man. Tegen twee tegenstanders met veel hogere ratings won hij tweemaal. En dat waren overtuigende overwinningen. Heel prachtig om te zien, want Joppe heeft een rustige speelstijl en duwt zijn tegenstanders gewoon van het bord af. Het team verloor in de eerste ronde van kampioenskandidaat STB C1. De teamleider Henk Jan Beukema was blij. Eindelijk had zijn team een keer gewonnen van VAS. Het is bijzonder dat dat inderdaad nog niet eerder is gebeurd (op een wedstrijd in Mierlo na). STB staat voor Stichting Topschaak Brabant en is een verzameling van talentvolle jeugdspelers uit Brabant (en België) die doordeweeks bij andere clubs spelen. In de tweede ronde speelde het team gelijk tegen Moira-Domtoren. Sem liet zijn winnende stelling remise lopen. Maar Floris Brouwer zag een wanhopige verdedigingspoging na 4 uur spelen alsnog beloond worden met een remise. Omdat ook Branco remise had gespeeld eindigde die wedstrijd dus in 2-2.
VAS D1

VAS D1 1240 Spijkenisse D1 838 3 1
Schaakmaat D1 1542 VAS D1 1240
VAS D1 1240 Opsterland D1 692 4 0

VAS D1 won de wedstrijden die het team moest winnen overtuigend. Dat was in de eerste en derde ronde. In de tweede ronde stond de kraker tegen De Schaakmaat D1 uit Apeldoorn op het programma. Die wedstrijd ging min of meer onnodig verloren. In de derde ronde verdienden de teamleden iets lekkers, want bij een 4-0 overwinning geeft teamleider Milan Ramer zijn spelers een traktatie. De grote man bij VAS D1 was derde bordspeler Raf Amoraal (ELO 1069). Hij won al zijn partijen (3 uit 3). En daaronder bevond zich een fantastische overwinning op de sterke Gabriël Krouwel (ELO 1643). Raf staat nu dus helemaal bovenaan in de topscorerslijst. Eerste bordspeler Job Emans was helemaal niet in vorm. Een nieuwe school, een nieuw huis, wellicht wat veel veranderingen in korte tijd. Maar hij toonde wel een fantastische vechtersmentaliteit. Hoewel het, ook volgens hemzelf, totaal niet liep scoorde hij toch punten. Hoogtepunt was de partij in de derde ronde. Eerst won Job door superieur openingsspel een stuk. Maar daarna blunderde hij twee stukken weg. Wel had hij enkele pionnen voor het stuk. In het eindspel won Job een stuk terug, tegen enkele pionnen. Daardoor ontstond een toreneindspel met 2 pionnen tegen 1 pion. En dat eindspel won Job na ruim 2 uur schaken toch nog. Voorwaar, een voorbeeldige vechtersmentaliteit.
Raf Amoraal (l) speelde de sterren van de hemel in VAS D1
VAS D2

De Toren D1 1206 VAS D2 838 2 2
VAS D2 838 KC D2 654 4 0
Staunton D1 1211 VAS D2 838 2 2

VAS D2 is een team met Boris Nienkemper, Leon Reina, Matteo van Cleef en Loran Sahin. Topwerk voor de toekomst dus, want Leon, Matteo en Loran zijn pas 9 jaar (en behoren dus nog tot de F-categorie!). Alle vier speelden ze deze zaterdag hartstikke goed en ze stegen allemaal boven zichzelf uit. Tegen veel hoger gerate tegenstanders maakte het team tweemaal gelijk. En tegen het tweede team van Kennemer Combinatie won VAS D2 superovertuigend met 4-0. Alle spelers behaalden deze dag mooie overscores. Boris Nienkemper ving de zware kanonnen op. En dat deed hij voortreffelijk. Zo speelde hij onder meer een prima partij tegen Nederlands Kampioen Jonas Hilwerda (ELO 1738). Tweede bordspeler Leon Reina veroverde twee punten. In zijn partijen gebeuren nog vaak onlogische dingen. Maar Leon blijft altijd goed kijken en neemt elk kansje genadeloos waar. In de slotronde haalde hij het superbelangrijke matchpunt binnen (hij maakte de 2-2). Matteo van Cleef (ELO 878) kan ook ontzettend goed schaken. Dat bleek vooral in de eerste ronde, toen hij tegen een sterke tegenstander (ELO 1116) op prachtige wijze de winst binnenhaalde tegen de Siciliaanse Draak. Ook zijn andere partijen waren van zeer hoog niveau. Loran Sahin aan het vierde bord werd de topscorer van de dag. Hij won drie partijen in sneltreinvaart. En dat is fijn, want als het team vroegtijdig met 1-0 voor staat, speelt het een stuk prettiger. Ook Loran had sterke tegenstanders. In de eerste ronde won hij van een speler met ELO 1012.