Wanprestatie van VAS 8

Filip Schutte speelde een fraai potje
VAS 8 heeft in de beoogde kampioenswedstrijd een wanprestatie van jewelste neergezet. Het team verloor kansloos met 4½ – 3½ van de enig overgebleven concurrent voor het kampioenschap: de Raadsheer 3. Desondanks gaat het team nog altijd aan de leiding in 3B
 
Voor het eerst deze competitie had VAS 8 een hogere gemiddelde rating dan de tegenstander, en meteen ging het mis. Eerst maar even de individuele uitslagen:

  Raadsheer 3 1424 VAS 8 1489
1 Luc Scheepmaker 1629 Camilo Guzman 1801 1 0
2 Anjo Vlug 1569 Veron Roesink 1710 ½ ½
3 Bert Bergshoeff 1475 Milo Cornelissen 1436 1 0
4 Marc Souren 1365 Myron Roesink 1674 0 1
5 Vincent Visser   Sage Sampson 1365 1 0
6 Maarten van Loggem 1242 Casper Meijer 1432 0 1
7 Simon Bouwhuis 1264 Elvis Somers 1213 1 0
8 Hein van der Kroon 1423 Filip Schutte 1284 0 1

De match tegen De Raadsheer 3 is er één om gauw te vergeten. De Raadsheer 3 stond in een ommezien met 3-0 voor. Eerste bordspeler Camilo Guzman heeft geen enkel gevoel voor gevaar. Dat is de grootste zwakte van zijn spel. Hij stond met wit binnen 20 zetten mat. De partijen van Sage Sampson (bord 5) en Elvis Somers (bord 7) duurden iets langer. Maar ook zij bakten er deze avond helemaal niks van. Beiden gaven al heel vroeg in de partij stukken weg (door Stap1/Stap2-trucen). De sympathieke Peter Voets meldde mij dat het jeugdteam in zijn ogen volstrekt onherkenbaar was. En gelijk had hij.
De andere vijf jeugdspelers speelden wèl onderhoudende partijen. Myron Roesink (bord 4) en Filip Schutte (bord 8) hadden fraaie partijen en overklasten hun tegenstanders. Dat deed ook Casper Meijer (bord 6). Al moet hij wel leren om de stelling te openen op het moment dat al zijn stukken goed staan (en die van de tegenstander fout). Casper heeft de neiging om zoveel mogelijk stukken af te ruilen. Daardoor verdwijnen zijn goede stukken van het bord (en de slechte van de tegenstander). Maar in plaats van afruilen, zorgt een actieve pionzet op het juiste moment er vaak voor dat goedstaande stukken nog beter komen te staan (en slechtstaande stukken nog slechter). De goedstaande stukken krijgen daardoor namelijk meer ruimte of de torens kunnen via open lijnen in gaan grijpen en de aanval beslissend versterken. Uiteindelijk hield Casper geen enkel voordeel over en won hij doordat zijn tegenstander een doorslagvariant misrekende.
Een heldenrol leek weggelegd voor Milo Cornelissen (bord 3). Na de opening was de stelling min of meer in evenwicht. Maar een onnauwkeurigheid van de tegenstander werd genadeloos uitgebuit. Milo veroverde een pion en leek linea recta op de winst af te stevenen. Het kleinood werd keurig meegenomen naar een lopereindspel. Maar helaas, helaas, helaas. Daar bleek de eindspeltechniek van de tegenstander veel en veel beter dan die van Milo. De pluspion ging verloren. En tot overmaat van ramp had de tegenstander ook zijn koning veel sneller geactiveerd dan Milo, wat hem nog een pion kostte. In plaats van een heldenrol en een 4-3 tussenstand veilig stellen, werd het 3-4.
Nu stond Veron Roesink (bord 2) voor de schier onmogelijke opgave om zijn stelling te winnen. Hij had het Koningsindisch op gruwelijke wijze mishandeld en was een pion achtergekomen. In een totaal verloren stelling liet zijn tegenstander eeuwig schaak toe. Veron moest dat eeuwig schaak wel nemen, anders zou hij verliezen. Hij schikte zich dus in het onvermijdelijke: 4½-3½.
VAS 8 is nu nog steeds koploper. De voorsprong bedraagt 2 matchpunten. Maar het kampioenschap kan alleen maar behaald worden door winst of gelijkspel tegen MSK 2. Die kampioenswedstrijd is op maandag 2 april bij VAS. Komt allen kijken!
tekst: Enrico Vroombout