Weer onbedreigd kampioen: De Pinksterbloem

Het winnende team van De Pinksterbloem met (vlnr) Loran Sahin, Matteo van Cleef, Raf Amoraal, Khoi Pham en teamleidster Betty van Cleef

Het schaakteam van De Pinksterbloem kreeg het weer voor elkaar! Opnieuw won het team onbedreigd de voorronde van het VAS. En daarmee vestigt het een geweldig record, want het was alweer voor het vijfde jaar op rij! (Foto’s op de foto-pagina!).

 

De speelzaal in het Pieter Nieuwland College

Het VAS organiseerde op zondag 16 februari de jaarlijkse voorronde voor het basisscholenkampioenschap. Ditmaal werd deze voorronde gehouden in het Pieter Nieuwland College, het thuishonk van het VAS. Een fraaie school met een mooie aula en daarnaast een prettige kantine. Elke donderdag heeft het VAS zijn clubavond vanaf 18:45 uur. En op die avonden worden natuurlijk ook leslokalen gebruikt, omdat daar 2x drie kwartier training gegeven wordt aan jeugd.

Het VAS heeft veel sterke jeugdspelers in zijn gelederen. Twee van de sterkste jeugdspelers hadden een prominente plaats in deze voorronde. Dat waren Floris Brouwer en Branco Titus. Zij waren twee maanden geleden kampioen van Nederland geworden met het C1-team van VAS. Branco en Floris zaten in dat team aan het derde en vierde bord. Samen verrichten ze de openingszet van het toernooi. Tussen de partijen van het toernooi door kon gesnelschaakt worden tegen Branco en Floris. En daarbij kon lekker veel snoep verdiend worden. Je hoefde niet persé te winnen, maar als je goede of verrassende zetten speelde, kreeg je ook snoep. Uiteindelijk wonnen Branco en Floris heel veel partijen. Maar soms waren enkele spelers van het scholentoernooi hen toch te slim af. Vooral Khoi Pham wist regelmatig een vol punt te pakken. Maar ja, hij is natuurlijk niet voor niks kampioen van Nederland (t/m 8 jaar) én winnaar van de Koningsgroep bij het VAS.

Schaken tegen de beren Floris Brouwer en Branco Titus

Maar goed, terug naar het toernooi. Want het eerste team van De Pinksterbloem was ook dit jaar wederom ongenaakbaar. Met precies dezelfde spelers als vorig jaar won het team opnieuw. Het won alle wedstrijden en scoorde 25 bordpunten (van de maximale 28 bordpunten die het kon winnen). We wisten dat het team verschrikkelijk sterk was. Want vorig jaar werd De Pinksterbloem uiteindelijk zelfs vierde bij het Nederlandse Kampioenschap. De prestatie van De Pinksterbloem wordt nog unieker als je weet dat dit team ook in 2010, 2011 en 2012 winnaar was bij de voorronde van VAS. Eén speler deed in al die jaren al mee. En dat was Raf Amoraal. Nu pas zit hij in Groep 8. Dus in 2010 zat hij in Groep 4. Een unieke reeks die geen enkele speler vóór hem ooit heeft voltooid (5x de voorronde bij VAS winnen). Maar of er geen enkele speler na hem komt die dat presteert, weet ik zo net nog niet. Want de teamgenoten van Raf zijn de piepjonge Khoi Pham, Matteo van Cleef en Loran Sahin. Zij zijn alle drie pas acht jaar en kunnen nog jarenlang meedoen met het schoolteam van De Pinksterbloem. Hun schaaktrainer Allaert Troost kan dus nog lang genieten van deze spelers.

Het eerste team van De Pinksterbloem op weg naar weer een zege

Ook het tweede team van de Pinksterbloem presteerde overigens opvallend goed. Ook dat team plaatste zich voor het hoofdtoernooi. Het eindigde op een zesde plaats en kwalificeerde zich rechtstreeks voor die kwartfinale. Op zich is het niet zo bijzonder dat een tweede team zich kwalificeert, maar wel als drie van die spelers pas 6 jaar zijn. Drie piepkleine mannetjes plus een negenjarige jeugdspeler kwamen op het podium om het startbewijs voor die kwartfinale op te halen. Eén van die kleine mannetjes was de zesjarige Daniel van Cleef. Hij zorgde in de slotronde voor sensatie door van de Nederlandse kampioen t/m 8 jaar te winnen. Natuurlijk kende Daniel die Nederlandse Kampioen, want dat was niemand minder dan zijn oudere broer Matteo van Cleef (!). Aan het eerste bord van dit team speelde trouwens een andere opvallende speler: Ingo Bello. Deze jongeman won enkele maanden geleden opeens het Amsterdamse scholierenkampioenschap van Groep 4 (klas 2). Het is dus wel duidelijk dat ook deze jongeman veel in zijn mars heeft. Hij speelt nog niet bij een schaakclub, maar moet daar niet al te lang mee wachten. Afijn, genoeg over De Pinksterbloem, hun unieke reeks en de opvallende prestatie van het tweede team. Terug naar het toernooi.

Daniel van Cleef zorgde voor sensatie in de laatste ronde door van zijn oudere broer Matteo (Nederlands Kampioen!) te winnen

Op een tweede en derde plaats eindigden de Sint Lidwinaschool en de ASVO met 11 matchpunten. De Sint Lidwinaschool doet sinds 2012 mee. Toen ging hun sterkste speler Job Emans alle klassen af om schakers te werven. Dat heeft hij goed gedaan, want dit jaar deed de Sint Lidwinaschool met vijf (!) teams mee. Zelf zat Job aan het eerste bord van het eerste team. En daar versloeg hij iedereen. Hij won al zijn partijen. Job was inderdaad de hoogstgerate jeugdspeler in de hele zaal en heeft al eens met Nederlandse jeugdkampioenschappen mee mogen doen. Ook zijn teamgenoten Jan van Groen, Jacob Fijnheer en Abel Fijnheer speelden uitstekend. Het team scoorde 22½ bordpunt. Ook dit team kan ver komen in het Amsterdamse scholenkampioenschap.

De Sint Lidwinaschool won zilver (vlnr) Job Emans, Jacob Fijnheer, Abel Fijnheer en Jan van Groen en teamleider Bruno Emans

De ASVO is een school die al jarenlang meedoet in de voorronde bij het VAS. Het team bestaat uit spelers die uitstekend training krijgen van Eddy Sibbing, één van de meest bekende schaaktrainers van Nederland. De spelers van dit team lieten duidelijk blijken dat ze over veel schaaktalent beschikken. Volgens mij zat niemand van dit team op een schaakclub, dus dat wordt hoog tijd! In elk geval hebben ze allemaal een prachtige beker mee naar huis gekregen en hebben ze een heerlijke schaakmiddag gehad.

De ASVO met de bronzen beker

De teams die op de vierde en vijfde plek zijn geëindigd waren De Waaier en het tweede team van de Sint Lidwinaschool. Het team van De Waaier heeft het hele toernooi bovenin meegedraaid. Het speelde tegen alle sterke teams. Kortom, het team leverde een uitstekende prestatie. Deborah Ng is de trainer van deze jongelui, en dat werpt dus zijn vruchten af. Het tweede team van de Sint Lidwinaschool scoorde ook 9 matchpunten. Ook in dit team spelen enkele jeugdspelers van het VAS mee, zoals Quincy Oladipo.

De strijd bij deze voorronde om de zesde plaats was bijzonder heftig. Want weliswaar slaagde het tweede team van De Pinksterbloem er in om 8 matchpunten te scoren, maar dat lukten ook de schoolteams van de Achtste Montessori, het eerste en tweede team van De Pool, het eerste team van Dalton de Meer en het derde team van De Pinksterbloem. Ook de bordpunten van deze teams lagen bijzonder dicht bij elkaar. Kortom, de strijd om die zesde plek was zeer, zeer spannend. Het schoolteam van de Achtste Montessori, gecoacht door de welbekende Mustapha el Jarmouni, speelde tegen de nummers 1, 2 en 3 van dit toernooi. Zij hebben dus alle toppers van deze voorronde gehad.

Hier ging het allemaal om 

Al met al deden 24 schoolteams mee aan deze voorronde. Veel spelers van deze teams waren voor het eerst bij een schaaktoernooi. Na afloop heeft iedereen een mooi vaantje meegekregen als aandenken aan het toernooi. Het was een heerlijke schaakmiddag waarin vanuit de organisatie bijna alles goed ging. De bardames verkochten veel frisdrank en snoep. Terwijl de mandarijnen, een nieuw onderdeel van het assortiment, vooral goed besteed waren aan de organisatoren. Een goed ingewerkte vrijwilligersploeg en een geweldige ambiance zorgde voor een prachtige schaakmiddag. 
Het opvallendste team van deze voorronde: De Pinksterbloem II


Eindstand

Schoolteam MP BP
1 De Pinksterbloem 14 25,0
2 Sint Lidwina 11 22,5
3 ASVO 11 18,5
4 De Waaier 9 18,0
5 Sint Lidwina II 9 15,0
6 De Pinksterbloem II 8 17,0
7 Achtste Montessori 8 16,0
8 De Pool II 8 15,0
9 De Pool 8 14,5
10 Dalton de Meer 8 14,0
11 De Pinksterbloem III 8 14,0
12 Oostelijke Eilanden 7 14,0
13 Sint Antonius 7 13,5
14 Piet Hein 6 14,5
15 Sint Lidwina III 6 12,5
16 De Waaier II 6 11,5
17 Sint Antonius II 5 11,0
18 ASVO II 5 10,0
19 Sint Lidwina V 5 10,0
20 Sint Lidwina IV 4 12,0
21 Theo Thijssen 4 11,0
22 Montessori de Eilanden 4 10,0
23 De Pinksterbloem IV 4 7,0
24 Derde Dalton 3 9,5

De winnaars!
tekst: Enrico Vroombout