Het was een dag van taart op donderdag 22 september. VAS had namelijk enkele dagen eerder de respectabele leeftijd van 200 jaar bereikt. En wat blijkt de oude dame/heer is nog springlevend! Met 36 borden en meer dan 80 mensen op de clubavond is van de tand des tijd weinig te merken. Elke schaker die voor de eerste keer binnenloopt is verrukt over wat niet anders kan worden beschreven dan een schaakfeestje!
De avond liet zich echter niet alleen kenmerken door taart en gezelligheid. Er werd ook stevig geschaakt. Spelers van alle niveaus, van Meesterklasse tot beginner gaven alles op de 64 magische velden.
Waanzin op het bord
Niels en Bas spelen beide Caro Kann en leren daardoor altijd veel van de partijen waarin zij elkaar treffen. De opening verliep dit keer zonder al teveel onregelmatigheden. Niels had voor meer populaire varianten kunnen kiezen, maar wat op het bord kwam was prima speelbaar. De opmars van Bas met a4, a5 was principieel maar betekende ook wat concessies. En dan met name de controle over veld b4. Het middenspel leek gelijke kansen te bieden. Niels koos voor een afwikkeling die niet bracht wat hij wilde. Of meer nauwkeurig, die wel bracht wat hij wilde, maar wat hij wilde bleek niet zo goed te zijn. Ik weet niet wat erger is. Bas had de stelling wel goed ingeschat en kreeg structureel voordeel. Met het vooruitzicht dat uit te melken werd hij wellicht wat laks en maakte een blunder. Einde partij. Schaken blijft een gek spel. De partij is hier na te spelen.
Het was moeizaam voor de mannen op bord 1 en op bord 3 om geconcentreerd te blijven op de eigen ontwikkelingen. Want op bord 2 zorgden Renzo en Khoi voor schaakspektakel. Wat een gevecht! Na 9 zetten stond de volgende waanzin op het bord.
Renzo bleek zich met een flankgambiet in het Siciliaans uitstekend te hebben voorbereid. Khoi die zelf ook flink wat kennis na het bord brengt bekende door zijn ‘boek’ heen te zijn. Het werd een schitterend gevecht waarin Khoi alle zeilen moest bijzetten om in de partij te blijven. Net toen hij zichzelf richting veiligere vaarwateren leek te voeren greep hij toch mis. Een heel knap punt van Renzo in dit miniatuurtje. Een genot om na te spelen!
Op bord 3 werd een positioneel lichte stukken gevecht gevoerd. Vanuit het Spaans wist Joris met zwart controle te krijgen over de e-lijn in zijn partij tegen Daan, wiens stukken wat minder gecoördineerd leken te staan. Joris trok zijn voordeel over de streep.
Het Centrum in bezit
Joost wist materiaal te winnen tegen Samuel die daar wel wat compensatie in de vorm van wat pionnen voor kreeg. En Samuel kreeg het centrum. Al is dat wellicht te zachtjes uitgedrukt
Hoe vaak krijg je dit in een partij op het bord. Ik denk 1x keer in een schaakleven. Het was voldoende voor een dynamisch evenwicht en een remise.
Het duel Ed tegen Jos op bord 5 was een duel tussen 2 trainingsmaatjes. Dat zijn extra beladen duels. Alsof je met jezelf speelt. Jos is de laatste weken zeer goed in vorm en in het Nimzo Indisch won hij een overtuigende pot van Ed.
Take pakte vorige week niemand minder dan Rob van Dongen in een zeer volwassen stijl. Pluspionnetje, stukken ruilen, positionele controle en winst. Dit noemen we vanaf nu de Take methode. Want ook tegen Floris Kummer, ook geen kleine jongen werd op deze indrukwekkende manier een punt gepakt. Chapeau Take!
Actief en passief verdedigen
Op bord 5 leek Marcos tegen Job een vernietigende aanval te hebben met wit. Hij gooide de Pf6+ bom erin. Ondersteund door pionnen op g5 en e5. Maar Job is een taaie. Hij beheerst het actief verdedigen en passief verdedigen en vaak ook het vermogen tussen die 2 de juiste te kiezen. Iets dat niet veel schakers is gegeven. Marcos liep aan het einde van de avond ietwat beduusd rond. Job had het weer geflikt.
Wil je dit nou ook een beetje onder de knie krijgen dan is dit een leerzame les
David had in zijn partij tegen Ticho wat zwaktes waar hij moeilijk vanaf kwam. Ticho kon daardoor spelen op 2 resultaten. Hij koos voor winst
Elco bediende zich van de Moderne verdediging tegen Roland in een partij met tegengestelde rokades. De toren van Roland besloot ook modern te doen en bevond zich op een gegeven moment op d3. De stelling gaf Elco net wat meer handvaten om een aanval te starten en een nette overwinning te boeken. Elco is in vorm!
Rafael is terug en zijn tegenstanders merken dat. Tegen niemand minder dan crack Ben Wijgers molk hij de sterke b-lijn volledig uit. Wat een goede pot zeg. Goed om je er weer bij te hebben Rafael!
Rob kreeg met zwart tegen Ruggero al vrij snel in het middenspel met zwart een droomstructuur. Een gedekte vrij pion op d4. Dat gecombineerd met de witte Dame op b1 maakte dat Ruggero moest vechten voor overleving. Dan tref je in Rob een verkeerde. Als een soort wurgslang geeft hij je steeds minder lucht. Puntje voor Rob maar een compliment voor Ruggero die ondanks de zware pot zichtbaar genietend achter het bord zat. En zo moet het!
Koningen in het midden
Ivo rokeert laat of soms zelfs helemaal niet. Hij laat de tegenstander het liefst zo lang mogelijk gissen naar de toekomst van zijn koning. Meestal levert dat hectische stellingen op en zo ook nu weer. Met William trof Ivo echter iemand die gedijt in de chaos. Af en toe een sprintje van William door de zaal heen, maar achter het bord rust. William won knap!
Tom ‘de stoomwals’ Berkelmans offerde tegen Bjarne materiaal, dwong een koning in het midden af en kreeg zijn dame op e6. Ze domineerde het bord. Of het volledig correct was in moeilijk in te schatten maar dat Bjarne gedwongen werd om heel veel only moves te maken wel. En dat hoeft maar 1x keer mis te gaan. En dat gebeurde. ‘De stoomwals’ ging er doorheen.
Joost kreeg tegen de Draak van Milan een mooi centrum, maar ook kwetsbaar. In een laveerpartij waarin beide spelers kort waren gerokeerd trok Milan aan het langste eind.
John had een pluspionnetje tegen Jaap die echter niet van plan was om zomaar gestrekt te gaan. Hij beet zich vast en noteerde 1 van de vier remises van de avond. Het is duidelijk dat bij VAS met 36 borden gevochten wordt om de punten.
Benno negeerde in zijn partij tegen Niels Hoefsloot de lessen van Eddy Sibbing. ‘Altijd rokeren Benno’. Om met Benno zijn woorden te spreken ‘ik dacht, ik doe het een keertje niet’. In plaats daarvan trok hij ten strijde. De koning van Niels werd via de b-lijn onder vuur genomen en na 16 zetten zei Niels: ‘ kan dit misschien uit het verslag blijven’. Bij deze, ik zal er verder niets meer over zeggen.
Jaap Jung was na een korte afwezigheid weer op de club en liet zich gelijk gelden. Een mooie pluspion en druk over de c-lijn op een zwakke pion bleken uiteindelijk net niet voldoende voor de winst in zijn partij tegen de taai verdedigende Huub. een halfje derhalve
Luc had zich als vliegende keep opgeworpen deze avond. Dat betekende dat hij bij een oneven aantal bereid was te spelen, maar als het even was hij net zo lief genoot van de andere partijen. Iets waarvoor de indeler hm dankbaar is. Er volgende een achtbaan. Luc je speelt niet, toch wel tegen die, nee hoeft niet meer, kan je toch spelen. Dank Luc voor je flexibiliteit. Het is mooi als we door wat schuiven mensen die spontaan binnen komen lopen toch wat kunnen bieden. De partij die uiteindelijk gespeeld werd was een mooie strijd in de complicaties op het van een aangenomen Damegambiet was de laatste lach voor Mick die een knappe rentree in de interne maakte
Dan versloeg Maxim in een nette partij en Ingo liet zich van zijn beste kant zien tegen Jan. Hoewel de laatste in een gelijkstaand middenspel/eindspel een gevaarliijke vrijpion op d7 had hield Ingo het bijelkaar door alles op d8 te richten. De pion viel er uiteindelijk af en Ingo boekte zijn 2e overwinning op rij. Dat belooft wat.
In de partij tussen Nick en Daniel stonden 2 koningen op de tocht. De stukken van Nick stonden echter net wat beter gepositioneerd om hier gebruik van te maken en hij won dan ook.
Paarden versus Lopers
Sacha en Marrit hadden tegengestelde rokades zoals velen deze avond en ze hadden een principieel gevecht van paard versus loper. Het paard van Sacha had een aantal mooie velden tot zijn beschikking en toen de kruitdampen waren opgetrokken was het voldoende voor de winst.
Frank had een pluspionnetje en een comfortabele stelling tegen Wytze die nog wel van alles probeerde maar het mocht niet baten. Bij Sander tegen Robbert zagen we ook een mooi loper versus paard gevecht waarbij Robbert ook een pluspion verdedigde. Een leerzame positionele partij die Robbert over de streep trok
Evert Jan en Maarten hadden ook tegengestelde rokades. Het unieke aan hun stelling was het blokje e3,e4, d5 dat wit had. Het gaf Evert Jan erg veel controle en ruimte. Maarten kon de spanning in het centrum moeilijk op heffen want dan repareerde hij de structuur van Evert Jan. Evert Jan won in stijl.
Reynold won door een onnauwkeurigheid van Tim materiaal en won zo zijn tweede partij op rij. Twee uit 2 in zijn eerste 2 partijen voor de club dat is erg knap. De partij tussen Christian en Gaspard was tussen 2 zuinige spelers. Op zet 20 stonden alle 16 pionnen nog op het bord. Dat betekent schuiven, drukken, knijpen, laveren en manoeuvreren. Het was Christian die daar het meest bedreven in bleek.
Tanya tegen Ian was een partij tussen 2 spelers die hun liefde voor het spel hebben ontdekt. Zelden 2 schakers zo zien genieten. Het was Ian die uiteindelijk won, maar beiden waren zich opgetogen.
Filip had een mooi positioneel voordeel. Met een paard op f6 en een open h-lijn voor wit moest Lurie alle zeilen bijzetten. In de partij tussen Stacy en Juliette ging het lang gelijk op, maar Stacy wist met enkele handige manoeuvres voordeel te pakken en boekte een knappe overwinning.
Gerard speelde voor de eerste keer op de club. Door een tactische behendigheid moest hij materiaal geven tegen een sterk spelen Arik. Toch wist Gerard er nog een gevecht van te maken. Met 2 torens en een dame wist hij tegenspel te creëren maar Arik bleef goed bij de les en bracht de Blees op het droge.
Het duel tussen Tobias en Sasha was er eentje tussen twee nieuwkomers. Tobias toonde zich een geduchte tegenstander. Sasha streed maar Tobias pakte een mooi punt.
Erik had alles in handen in zijn pot tegen Bernard. Bernard had met zwart een geïsoleerde dubbele c-pion op c6 & c5 met daarachter een loper op b7. Het was harken. Maar dat wist hij met overgave te doen. Beetje bij beetje begon zijn tuintje er beter uit te zien. Erik voelde het wegglippen en uiteindelijk ging het nog helemaal mis. Een puntje op karakter dus voor Bernard!
Uitslagen en Stand na Ronde 2
Klik hier voor de uitslagen en de stand