Keizer ronde 6: Zijn er misschien IM’s in de zaal?

Het was weer een mooie clubavond. Vele schakers hadden weer de weg naar het Cygnus gevonden in de herfstvakantie. Daarnaast was er met een bekerwedstrijd van de Beserkers (die bij ons te gast zijn) en de eerste wedstrijd van VAS SGA 1 tegen de Raadsheer nog meer leuks om schaakgebied te aanschouwen. Bovendien liepen er 2 Internationale Meesters rond in de zaal. Altijd handig voor als er een schaaktechnisch noodgeval ontstaat. ‘Mijn pionnenstructuur begint af te brokkelen’ , ‘ ik heb opeens last van een slecht eindspel’ , ‘de laatste tijd doet mijn koningsvleugel raar’

Jerry Pieter heeft de smaak te pakken. De corona roest is aan het verdwijnen en hij pakt nu weer ouderwetse de opkomende VAS talenten aan. Vorige week was Niels Hoefsloot de klos en moest Floris er aan geloven.

Dan Zrihan beleeft een stormachtige start bij de club. Hij mag bij zijn eerste seizoen bij de club en pas zijn 3e pot al direct op bord 1 plaatsnemen en wint daar ook nog! Een prestatie van formaat. Tegen Casper stond er een interessant middenspel (een Svesnikov achtige structuur vermoedelijk ontstaan vanuit een Najdorf) op het bord waarbij de vraag was hoe onveilig de koning van Dan stond. Als hij veilig genoeg zou staan dan zouden zijn positionele voordelen bepalend worden. Uiteindelijk pakte Dan het punt!

Op bord 3 een heuse kraker. De battle of the Hakvoorts. Of onze voorzitter tegen onze secretaris. Elco kreeg een materiele voorsprong maar moest daarvoor een belabberde stelling op de koop toenemen. Een onveilige koning. Gaten overal, ongecoordineerde stukken. Remy maakte er knap gebruik van en boekte een mooie overwinning!

Rob en Theo hadden een rustige stelling op het bord waarin Rob langzaam maar zeker groot voordeel opbouwde. De druk resulteerde in een goede overwinning. Tevreden nipte Rob aan een jenevertje.

Met Raghav had VAS misschien wel zijn jongste debutant bij de senioren ooit. Slechts 7 jaar oud, maar al heel erg goed. Caspar mocht de strijd aanbinden met dit talent en deed dat met verve. Het punt ging echter naar Raghav! Onthoud zijn naam.

Milan Simity verkocht zijn huid duur op de topborden in zijn partij tegen VAS 2 speler Roland. Hij verloor op een gegeven moment een pionnetje en toen nog 1 en daarna mocht de batterij op de f-lijn niet meer baten. Roland won overtuigend in het eindspel.

Bas de Haas speelde tegen Andy Soest. En Andy is, zo is in de VAS kringen bekend, een wervelwind. Hij raast over het bord en als je niet oppast dan vliegt alles de lucht in en tegen de tijd dat je weer naar beneden komt loopt Andy al met een stevige grijns richting huis. Dus moet je voorzichtig zijn even schuilen en dan als het een beetje afzwakt zelf proberen toe te slaan. Bas kwam recht in de storm terecht.

Doran ging voor een puntje in zijn partij tegen Maxim. Hij had een al paar keer ongelukkig achter het net gevist. Tegen Maxim stond er met zwart een prima stelling op het bord. Gezonde structuur, stukken op goede velden. De fase daarna is echter glipperig en Doran beging een aantal onnauwkeurigheden waar Maxim van profiteerde.

Mick speelde weer mee met de interne en dat was goed om te zien! Hij versloeg gelijk Abe die misschien net wat te gehaast speelt af en toe. Knappe overwinning van Mick.

Benno was meer dan content met zijn overwinning op Joost. Benno is in vorm en Joost kwam er eigenlijk niet echt aan te pas. En dat overkomt Joost bijna nooit!

Rufus en Take maakten er tactisch gevecht van. Take leek het betere van het spel te hebben, maar Rufus is een inventieve speler. Hij rekende net wat verder en hield zich staande, zij het met kleerscheuren. Take leek nog kansen te hebben tot hij 3x keer dezelfde stelling toeliet en Rufus alert remise claimde.

Milan Ramer en Milo Bogaard hebben elkaar vaak getroffen achter het bord. Dit keer trok Milan aan het langste eind. Jeroen versloeg Guido in een prima pot en Lucas pakte stijlgetrouw een langzaam opgebouwde overwinning op Paul.

Gertjan maakte gebruik van een kleine onnauwkeurigheid na de opening van Ben Wijgers en verzamelde daarmee zijn derde puntje op rij. William en Merlijn waren aan elkaar gewaagd, het was pas laat in de partij dat William beslissend voordeel kreeg.

John en Tom deelden de punten maar ze hadden er wel om gevochten. Hilke van den Berg speelde weer eens mee op de interne. Met het Hollands kreeg hij al snel een goede stelling tegen Jouke. De witte toren stond ongelukkig op f3 en het ging van kwaad tot erger. Het resulteerde in een nette overwinning. Christian boekte zijn tweede overwinning op rij, ditmaal moest Jan Veraart er aan geloven.

Joris van Zijl speelde tegen nieuwkomer Zhengke. In het middenspel moest hij noodgedwongen een kwaliteit geven maar de compensatie die het gaandeweg opleverde was meer dan genoeg. Met het sterke loperpaar was de stelling in een dynamische balans. Remise was het logische resultaat.

De partij tussen Dan en Lani was ook in evenwicht. Daar maakte 1 grote onoplettendheid van Lani echter een eind aan. Stuk kwijt en daarna stukken in de doos. Bèr leek tegen Jaap moeizaam te staan. Maar hoe verder te komen. Het lukte Jaap niet en ook in de analyse werd de weg naar winst voor wit niet gevonden.

Tim versloeg Rob met goed spel en Arnoud won met een mooie aanval tegen Merel. Manuel en Marie-Agnes ging aardig gelijk op tot Marie-Agnes te impulsief een zet deed. Het was een blunder en ze verloor groot materiaal. En daar had ze begrijpelijkerwijs even de pest in. Zo hoort het ook. Daarna keek ze al weer opgewekt uit naar de volgende partij.

Niels Hoefsloot stond het grootste gedeelte van de partij moeizaam tegen Daan Schaink die weer achter het bord te vinden was. Het leek wachten op de genadeklap. Die kwam er, maar niet zoals wellicht verwacht werd. Daan schoot een bok en kon opgeven. Gebrek aan wedstrijdritme zegt de competitieleider. Gelukkig is er een simpele kuur. Vaker meespelen bij de interne.

Leerzame Toegift

Een veel gehoorde uitspraak is; ‘Ik weet niet wat ik moet doen na de opening’ . Het is onmogelijk omdat probleem op te lossen in een verslag over de interne, maar we kunnen jullie wel op weg helpen.

  1. Ken de ideeen van je opening! Een deel van het probleem zit hem in de openingskennis. Heb je alleen de zetten geleerd maar snap je niet de achterliggende gedachte achter een opening dan is het heel moeilijk om daarna goede zetten te vinden. Probeer daarom ook het idee van een opening te leren.In een boek wordt dit vaak goed uitgelegd, maar ook het naspelen van grootmeester partijen kan helpen.

Als je bij het Frans bijvoorbeeld niet weet dat het aantasten van het witte centrum een cruciaal onderdeel is van het plan, dan heeft het geen zin om die opening te spelen

2. Het grote masterplan is alleen weggelegd voor de hele Groten der aarde. Het ziet er zo mooi uit, een grootmeester partij uit 1 stuk. Alles komt perfect samen in een modelpartij waarin je ziet hoe een bepaalde zwakte rechtstreeks vanuit de opening omgezet wordt in een structureel voordeel en eindigt in een overwinning zonder schijnbare tegenstand. Tussendoor gebruikmakend van logische tactische manoeuvres. De waarheid is voor ons zo mooi niet. Althans meestal niet. Staar je dus niet blind op het grote plan, maar maak gebruik van kleinere plannetjes om je stelling te verbeteren. Elke kleine verbetering brengt je dichter bij een goed resultaat. In het filmpje hieronder wat bruikbare concepten

Sfeerimpressie

Hier een kleine sfeer impressie van de avond

UITSLAGEN EN STAND NA RONDE 6

Klik hier voor de uitslagen en stand na ronde 6

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *