Finale Meesterklasse E: nieuw talent staat op

Het deed een beetje pijn om de grote wisselbeker weer in te leveren aan het begin van de dag. Vorig seizoen won VAS E1 de landstitel! Of het nu weer zou lukken?

We zaten in het knusse buurthuis van Muiderberg. Onze schaakvrienden van MSK organiseren er ook op los! Het was er mooi geregeld en de sfeer serieus. Sowieso een pluspunt dat de reis deze keer niet naar Groningen moest.

Noteren!

Daarom wilde ik deze keer ook wel m’n gezicht laten zien. Of de kinderen daar blij mee waren, dat viel te bezien. Want ze moesten zich aan een strak regime houden.

Niet genoeg nadenken, dat betekent de volgende partij noteren! Een groter dreigement kan je niet maken in de ogen van een negenjarige.

Het raakte vooral een gevoelige snaar bij Harvey. Want die was al diep teleurgesteld in de club. Zijn trainers op de club Take en William hadden de winnaar van een quiz in de schaakles een koekje aangeboden. Maar Harvey vond dat koekje toch wel echt te klein.

De eerste ronde speelde Harvey, jawel, veels te snel en moest dus gaan noteren. Tja, dat kon er ook nog wel bij. Te kleine koekjes én zetten opschrijven!

Vooral Kien en Harvey moesten eraan geloven. Maar ook de ervaren aanvoerder, Alex, kreeg de pen in zijn hand geduwd. Het is eigenlijk gek natuurlijk, dat onze spelers, superervaren op NK’s en allerlei toernooien, zo gehaast spelen. Veel van hun tegenstanders, zonder die ervaring, dachten veel uitgebreider na over elke zet.

Stormachtig

De enige die de notatiedans ontsprong was YiCheng. En hij rechtvaardigde dat ook door supergoed te spelen. Uiteindelijk won hij vijf partijen achter elkaar op het tweede bord. Daar kom je supersterke tegenstanders tegen!

Hij kwam heel vaak, heel blij terug van zijn partij en glimlachte van oor tot oor.
“Toen ik bij VAS kwam, was ik nog niet zo goed, maar nu ben ik heel goed.” Ja, dat kan snel gaan op een schaakclub!

Het is duidelijk dat YiCheng een stormachtige ontwikkeling doormaakt. Wel oppassen, want dat is niet normaal en er komen ook periodes waar het tegenvalt en je weer even moet opkrabbelen.

Natuurtalent

Zo’n ervaring heeft momenteel Harvey, die met een bang binnenkwam bij VAS. Maar nu verkeert hij in een behoorlijke vormcrisis. Dat kan gebeuren, en is niets om van te schrikken.
Maar hij schrok zelf natuurlijk wel, want 1 uit 7 is niet wat hij voor ogen had. En toegegeven, ook onder het niveau wat je kan verwachten van zo’n talent.
Hij bleef wel strijdbaar en geeft de moed niet op.

Alle partijen heb ik ook aandachtig bekeken, en het blijft wel raadselachtig hoe dit heeft kunnen gebeuren. De speelstijl van Harvey is namelijk heel natuurlijk: hij zet zijn stukken intuïtief op uitstekende velden, hij begrijpt de belangrijke concepten van het schaakspel al heel goed, en er lijkt altijd een sterk idee achter te zitten. Ik kon echt weinig opmerken over zijn spel.
Oftewel, een positioneel sterke schaker, iemand die weet hoe hij moet opbouwen. En dat toont een heleboel talent en inzicht, want dat leer je niet zomaar.

Vandaag was er één probleem: simpele blunders, zoals stukken naar onveilige velden bewegen. Dan houdt het snel op inderdaad.
Gelukkig heeft dat puur met vorm te maken, en dat is tijdelijk. Iedereen weet dat Harvey daar normaal gesproken geen last van heeft en zulke tacktiekjes prima ziet. Maar het is raadselachtig wat er dan precies aan de hand is.

Voorbeeldleerling

Kien nam de dag erg serieus. Hij zat geconcentreerd achter het bord en luisterde erg goed naar de tips. Leergierig en een open blik!
Zijn haastige spel werd als bij toverslag opgelost door te noteren. Het kostte eerst wat tijd, maar daarna bracht het zoveel rust in zijn spel.
Er was bijvoorbeeld een keer dat hij in de opening vlot een stuk won. Daar word je natuurlijk superenthousiast van, en de natuurlijke reactie is: meer, meer, meer! In plaats van rustig nadenken over plannen, bewoog hij razendsnel zijn paard heen-en-weer.
Toen hij wél noteerde, kon hij rustig op adem komen bij elke zet.

En nog een voordeel: het was superhandig om te partijen te analyseren achteraf! Zo heeft hij geleerd om te letten op de kleur loper, oppositie te nemen, een nieuwe manier om het paard te ontwikkelen, schaakjes bewaren totdat er iets te halen valt, en nog veel meer.

Als beloning mag Kien met een mooi partijtje de show stelen op de VAS-website! Het mooie is, dat hij hier een plan uitvoert die hij net hiervoor nog in de analyse geleerd had. Laat je loper maar lekker afruilen in het centrum: dan krijg je een extra pion erbij zodat je goed het centrum kan overwinnen. Het lukt perfect, en het is nota bene via het centrum dat hij zo goed komt te staan met een pion die bijna promoveert!

Vedette

De kopman van het team is Alex. Hij weet hoe het is om te winnen. Vorig jaar sleepte hij namelijk die felbegeerde kampioenstitel binnen met VAS E1.

Aanvankelijk vond hij het een zware taak, om in de schoenen van Raghav te staan. Maar hij heeft bewezen echt klaar te zijn voor deze positie. Hij hield zijn hoofd omhoog en was niet bang.

Op het eerste bord kwam hij de absolute top van Nederland tegen, en daar heeft hij een waardige 50% score tegen gehaald. Heel netjes!

Aangezien het eerste bord helemaal bij de muur was, kon ik het niet altijd goed volgen. Maar het stond vast dat hij altijd met sterke tactiekjes kwam, op de cruciale momenten.

Eigenlijk liet hij geen grote steken vallen. Behalve één keertje, toen hij in een supermoeilijk toreneindspel niet zijn tijd gebruikte om eens goed door te rekenen wat er allemaal mogelijk was. Hij had geluk dat zijn tegenstander in gewonnen positie remise aanbood.
De notatiepolitie was er daarna als de kippen bij.

Loodzware pairings

Tot zover de individuele besprekingen. Bij zo’n toernooi is er maar één ding wat telt, en dat is het team.

We begonnen gematigd. Zo werd al vroeg verloren van een kampioensteam, dat mag. En daarna ook nog een keertje onnodig punten weggegeven.
Toch zat een top drie plek er zeker in. Bij het ingaan van de zesde ronde stonden we vierde!
Toen moesten we tegen een stuntteam. En helaas wisten die ook tegen ons te stunten. Ook al leek het voorspoedig te gaan, we bleven steken bij 2-2.

Daarna is het duimen op een droomtegenstander. Iemand met evenveel punten, waar je kans tegen maakt. Plotseling kan je dan over iedereen heen springen.
Maar nee, we moesten tegen hét topteam. De top seed, met de allerhoogste ratings. We verloren deze keer kansloos met 0-4 van HMC Den Bosch E1.

De titel van landskampioen is overgedragen naar Op Eigen Wieken E1, waar wij in de tweede ronde van verloren.
VAS E1 heeft ook een loodzwaar programma gedraaid. We eindigden met zeven matchpunten in de middenmoot, maar qua tegenstand zijn er weinig teams die lastigere tegenstanders hebben getroffen.
Kranig geweerd, maar het zat er niet in! Hopelijk een leerzame dag, en eentje met hoop. Drie kinderen van dit team mogen het volgend jaar weer proberen. En het talent blijft maar borrelen. Wat zit er in het vat?

Eindstand en uitslagen zijn terug te vinden via: https://knsb.netstand.nl/divisions/view/482

Tekst: Samuel Cohn

1 Comment

  1. Ik vroeg Xiheng om alle partijen te noteren nadat hij tegen Harvey verloren had. Afgelopen zaterdag speelde hij nog steeds hartstikke slecht dus durf hij niet meer naar de Club avond van HMC. Jammer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *