KNSB: VAS 6 gekaapt door jeugdafdeling, en met succes

VAS heeft een geweldig aantal teams, weinig clubs kunnen daar aan tippen. Maar af en toe maakt dat invallers regelen wat lastig, zeker als in alle teams tekorten zijn. Op zaterdag 2 april vormde dat zeker een probleem, en de hogere teams kijken dan graag naar VAS 6. Immers, het team wat dit seizoen begon met prille debuten, levert nu spelers op die de ratinglijst bestormen. Een echte kweekvijver.

De teamleiders van VAS 3 en 4 keken verlekkerd naar onze voorlopige opstelling en uiteindelijk gaat het clubbelang boven alles… En daar komt de jeugdafdeling om de hoek kijken: zo vielen de gaten in dit kelderklasseteam misschien op te vullen?

Gelukkig lieten Dan, Milan, Luc en Joris zich sterk zien met hun invalbeurten in de hogere klassen. VAS 3 en 4 wisten zelfs nipt te winnen! Daar mogen we best trots op zijn natuurlijk.
In VAS 6 bleven dan jeugdspeler Lani en ikzelf over. Als jeugdleider ging ik op zoek naar de grootste jonge talentjes in ons midden… We moesten tegen Purmerend 3!

Fris achter het bord

Voor bord 2 kwam Matteo met een gloednieuw kapsel binnen gelopen. Dat is nog eens matchvoorbereiding.
Onze vedettespeler moest tegen een 1500’tje en die eet hij de laatste tijd voor ontbijt. Ook nu wist hij vanaf zet 1 het bord in de fik te steken. Alleen ontstond een gigantisch probleem: hij stond opeens materiaal voor. Dat heeft hij nog nooit meegemaakt, radeloos kwam hij naar me toe: of dit wel goed zou aflopen?
Gelukkig heeft hij deze zaterdagmiddag een flinke stap in zijn ontwikkeling kunnen maken. Een fraai bordpunt, overtuigend vanuit de opening de koning klemgezet. We weten nu dat Matteo ook kan winnen als hij overduidelijk beter staat.

Mick was op bord 5 zo snel klaar dat ik geen enkele zet heb bekeken. Zal vast en zeker een overtuigende overwinning zijn geweest! Binnen een kwartier in ieder geval.
Jammer voor hem, hij houdt wel van een stevige partij. Maar goed, een punt is een punt. Lekker!

Het grootste talent van iedereen hier zat op bord 6. Nog maar acht jaar oud, maar hij weet hartstikke goed raad met volwassen partijen en tempi. We hebben het natuurlijk over Raghav!
Nu bouwde hij een voordelige stelling op, maar vond geen tactische wendingen die hem beslissend voordeel konden bieden. Remise werd hun eindoordeel. Verdienstelijk, maar het is leerzaam als jeugdspeler om te kijken wat er verder uit stellingen te persen valt.

Drie strategische partijen

Ik ken de partijen van Lani als volgt: hij bouwt rustig zijn stukken op en creëert een soort dynamische stelling. Niet dat het bord in vuur en vlam staat, maar meer op een verborgen manier. Dat er stiekem aardig wat mogelijkheden in zitten: na een tweede blik dringen de tactiekjes pas door.
Deze partij, op bord 7, volgde exact dat stramien. De actie gebeurde op het midden van het bord (dat valt ook vaker op bij hem), en Lani gaf een dame voor een toren en twee lichte stukken. Een spannend besluit, want nu zou zijn koning belaagd kunnen worden en de samenwerking van Lani’s stukken vormde geen vanzelfsprekendheid.
Een paar matches geleden verloor hij nog met materiaalversprong om die reden, maar dat was nu geen probleem. Hij creëerde tegendreiging en wist uiteindelijk mat te zetten vanwege achterste rij problemen. Goed de kansen gepakt in de stelling.

Het fijne aan een verslag schrijven, is dat je weet dat je eigen partij in volle glorie aan bod komt.
Op het eerste bord speelde zich een strategische strijd af. Mijn tegenstander wist de opening beter aan te pakken en maakte zich klaar voor een koningsaanval door aan de andere kant te rokeren.
Misschien was hij niet voortvarend genoeg, want ik had tijd om de klassieke regel te volgen: een aanval op de flanken beantwoorden met een stoot door het midden. Plotseling ontplooiden de stukken zich uitstekend en viel het niet meer te houden.

Het beste nieuws: VAS 6 heeft nu al de winst binnen. 4,5 om 0,5 is een alleraardigste start van de middag.

William is inmiddels een goede bekende van het team, een trouwe invaller. Op het vierde bord kende hij geen problemen. Hij deed wat hij het beste kan op een schaakbord: wurgen.
Langzaam maar zeker drong hij de stelling binnen. Het is mooi om te zien hoe radeloos de stukken van de tegenstander dan staan. Een terechte overwinning.

Zugzwang

Het boeiendste moment van de dag was het eindspel van Lennox op bord 8. Hij durfde wel wat risico te nemen in zijn afwikkeling en kwam in de volgende alles-of-niets stelling terecht met wit.

Wit aan zet.

De grote vraag in deze stelling is: krijg je zwart als eerste in zugzwang? Helaas dook Lennox met de koning naar achter na een misrekening. Toen betrof hém dat tragische lot.
Jammer, want als hij het winnende plan had gevonden, was dit een prachtige overwinning geweest! De witte koning kan hier namelijk zonder problemen tussen c3 en c2 pendelen, terwijl de pionnen aan de andere kant zich vastlopen. En daarna móét de zwarte koning een stapje buiten het vierkant zetten.
Leerzaam dus! Voor jeugdspelers vormen eindspellen vaak het aandachtspunt, goed om dat zo concreet mee te maken. Lennox gaat nog grote stappen maken!

De langste partij van de dag is van veertienjarige ratingkanon Take. Zijn binnenkomst op de KNSB-ratinglijst na een amper een jaar schaken (ELO 1748) was al verbazingwekkend genoeg. Maar het is ook erg bijzonder om te zien dat hij met zo weinig schaakervaring in klassiek tempo toch gewoon als langste bezig is, op bord 3.
Helaas mocht het uitgebreide denken deze keer niet baten. Hij vergat een loper te slaan in de opening en kwam toen ronduit dramatisch te staan. Het paard gestrand aan de rand, de koning radeloos in het midden. Met een – toegegeven – mooi paardoffer beukte de tegenstander de stelling binnen en was het ondanks stevig verzet gedaan voor Take. Toch complimenten voor de taaiheid, dat gaat zich zeker uitbetalen bij andere partijen.

***

De einduitslag luidt: 5,5 – 2,5. Een groot succes! En dat smaakt naar een soort beloftenteam voor volgend seizoen: een Jong VAS?

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *