We kunnen dit verslag in onze handjes knijpen, want we hebben twee verslaggevers live vanuit het heetst van de strijd: Take en William!
VAS A1 nestelt zich in de middenmoot
In de eerste ronde van de dag speelde Take tegen een 1900, maar met goede opening prep kwam hij voordelig te staan. Mick was als eerste klaar op bord 3 en had zijn tegenstander mooi ingemaakt. Vervolgens nam Take een remise aan: 1,5-0.
Rufus en Felix waren nog bezig, na een lange pot verloor Felix helaas. Dus alleen Rufus streed nog… met 2 lopers tegen 2 paarden maar een pion minder had Rufus winstkansen. Alleen net iets te fanatiek in de aanval, en dat leidde tot een verlies: 1,5-2,5.
We moesten daarna tegen Assen A1. Felix (bord 4) kwam vrij snel een stuk voor te staan en vormde dat na een tijdje om tot een overtuigende winst. Mick had de hele tijd een sterke positie en won op een geven moment met een prachtig tactiekje de partij. Rufus kwam heel lekker te staan met actieve stukken en de tegenstander kon helemaal niks. Hij had gewonnen tegen een 1830! Take was het laatst klaar, na 3,5 uur met enige tijdsnood verloor Take. Maar 3-1 gewonnen!
Tekst: Take Snijders
VAS C1 zet belangrijke stappen naar kampioenschap
Meesterklasse C, 1 okt was een belangrijke dag de competitie te kunnen winnen, maar het schaken begon al voordat het toernooi begon. Al blindschakend, en openingenanalyserend in de auto op weg naar de schaaklocatie vermaakten we ons wel…
Ronde 3: VAS C1- Klim-Op C1 2-2
Bord 1 (William Roolvink – Samuel Lopes) duurt zoals altijd het langst.. Maar dit keer was ik niet de eerste die in tijdnood raakte… Het was een Siciliaans met d3 en g3, een soort omgekeerd Konings-Indisch… Door Pc4 Dc7 Lf4 e5 wou ik het veld d5 voor mijn paard uitlokken…
Er kwam een paard of d4 binnen maar die deed niet erg veel en ik dacht hem bovendien snel te kunnen wegjagen. Na Le6 a5 Lxc4 dxc4 kwam er precies waar ik op hoopte. Een mooi paard op d5 ondersteund door c4 en e4. MAAR door Pe6 kwam de diagonaal vrij van zijn loper op g7 en als ik naar d5 ging met mijn paard won hij mijn b2 pion. En als ik niks deed kwam er Lxc3 en had ik een 3-dubbel pionneneiland.
Ik loste het Ld2 en gaf hem de gelegenheid zijn sterke loper op te geven zodat ik een sterke loper zou kunnen hebben. Maar dat deed hij niet, hij speelde Pxd5 en daardoor loste ik mijn dubbelpionnen op door cxd5…
Door Tb1 b4 cxb4 Txb4 Db3 zette ik vervolgens immense druk op b7. Met zijn stukken passief probeerde hij mijn plan te verhinderen, door met een dame op b8 , Td7 en f6 om Tf7 de pion op b7 te dekken. Maar ik verhinderde dat door h4 zodat ook een krachtige loper op e6 een geweldige prestatie leverde. Met mijn stukken op Tb6, Db3, Tb1, Lf4, Le6 en zijn stukken op Da8, Td7,Tg7, Lh8, Pe8, stond ik fantastisch actief.
Het was daarna ook al snel gedaan na prachtige wachtzetten als c5 en mooie manoeuvres zoals Kg2 Th1 Lf5+. En na Lxd7 Dxd7 pende ik met Txb7 de dame en de koning. Er waren ook wel superenginezetten zoals h5 e5 Dd3 die ik gemist heb maar dit was desalniettemin een mooi sloteinde voor een partij van 4 uur. Bovenal opmerkelijk: ik had als een van de weinige keren in mijn leven meer tijd op de klok dan mijn tegenstander! 1-0
Voor de liefhebbers de gehele partij: William Roolvink- Samuel Lopes: 1-0: Meesterklasse C, Ronde 3, 1:40+10, 1 okt 2022 • lichess.org
Op bord 2 de partij van Jan. De opening was voor Jan een klein probleem, want hij dacht dat hij tegen de tegenstander van Maurits moest. Dus de tijd die hij in zijn voorbereiding had gestoken bleek verspild. Hij kwam nog wel prima uit de opening.
Het ging een beetje heen en weer in het middenspel, maar Jan had wel het loperpaar tegen het paardenpaar (Jan dacht dat dat heel goed was, maar dat bleek in analyse niet per se beter te zijn voor het loperpaar). Toen ze uiteindelijk in een eindspel terecht kwamen, gaf Jan belangrijke velden in het centrum weg voor zijn tegenstander en verloor uiteindelijk. 1-0
Bord 3… Maurits moest tegen een sterke tegenstander en dacht veel compensatie te krijgen met een geofferde kwaliteit maar dat was totaal niet het geval… Hij probeerde nog een soort wanhopige aanval op de koning, maar de koning was prima verdedigbaar door alle pionnen, lopers, torens én een extra kwaliteit… En ja, dan heb je niks meer en komt de tegenstander de positie binnensluipen om de koning te vermoorden. Dat liep niet goed af voor de Maurits. Verloren: 0-1
Met op bord 4 Tobias P. Van zijn partij kreeg ik weinig van mee, hij was al zo snel klaar dat ik alleen stukken van het begin en einde heb gezien. Hij speelde als zwart tegen een soort Weens Koningsgambiet. Zijn tegenstander ruilde een loper voor 2 pionnen en bereikte zo een pionnenovermacht. Hij viel met zijn pionnen aan maar Tobias vorkte tijdens die aanval zijn 2 torens. Toen gaf zijn tegenstander op: 0-1.
Ronde 4: VAS C1 tegen Amsterdam West C1 (voormalig nummer 1) 2,5-1,5
We zijn weer een beetje opgeknapt van het lange schaken na verstoppertje en tikkertje te hebben gespeeld, en we kunnen er weer tegenaan. We wisten: als we dit zouden winnen dat we (gedeeld) eerste zouden staan….
Bord 4 Tobias P.: Het ging allemaal weer zo snel. Hij speelde tegen het Siciliaans een soort omgekeerd Konings-Indisch als wit en kreeg een toren op e1 terwijl de zwarte koning nog op e8 was. Ergens, ik weet niet waar, ging het totaal mis. Tobias’ koning was onveilig, zijn pionnenstructuur geruïneerd, stukken passief. Pion op h3, f2 en f4. Maar toen was er Pxf4 en stond hij ook nog eens een pion achter. Een marteling, dus ik keerde zo snel als mogelijk weer terug naar mijn eigen bord. Even later hoorde ik een uitslag. Verloren: 0-1
Bord 3: Maurits zijn partij ging de hele tijd gelijk op. Even leek het wat minder te gaan, maar Maurits wist alles bij elkaar te houden en zo een half puntje veilig te stellen. ½-½
Bord 2: Jan zijn tegenstander speelde de passieve opening de Pirc. Jan kreeg zo uiteindelijk een pionnenmuur met d4, e5, f4, g5, en h5. De pionnen van zijn tegenstander stonden tegenover zijn pionnen, dus er waren geen pionnendoorbraken beschikbaar. Behalve die op de h-lijn van Jan. Hij brak door en won snel: 1-0.
Voor de iedereen die de gehele partij wil bewonderen: Jan Veraart- Sven de Winter – Meesterklasse C 1 okt 2022 Ronde 4 , 1:40+10 • lichess.org. En hieronder het leuke slottactiekje!
Alleen kijken als je het weet…
Weet je het zeker? Denk nog even na…
20. Pxg6! Dxg6 21.Lh5 Dh7 22.Lf7+! Kxf7 23.Dxh7 (Th8 24.Dxh8 Lxh8 25.Txh8)
Bord 1 (Brent Waersegers – William Roolvink):
Voor degene die deze gehele partij met extra analyses en persoonlijk commentaar per zet willen zien [leuk om naast het verslag te hebben!]: Brent Waersegers- William Roolvink 0-1 Meesterklasse C, Ronde 4, 1:40+10 • lichess.org
Ik was weer eens als laatste bezig, en met een tussenscore van 1,5-1,5… Ik MOEST deze wedstrijd winnen, als we eerste wilden staan… Ik moest tegen Brent en kwam in een leuke doorschuif Caro-Kann met h4. Maar helaas, Brent speelde de correcte weg met c4. Ik had al Db6 gedaan maar wist dat het beter was om Da5+ Pd2 Da6 c4 stellingen te spelen en dan met een normale c5 druk op het centrum, maar aangezien bijna niemand c4 speelt en ik Db6 c5 Pf5 stellingen fijner vind spelen dan met een dame op a6.
Ik dacht 20 minuten lang na of hij alsnog Da6 zou spelen. Met Da6 pen je de c4-pion en als hij toch cxd5 doet, win je de dame met Dxd3. Maar na lang twijfelen besloot William dat er niks mis met een dame op b6 en besloot toch c5 te spelen.
De dame met rust laten was goed, maar c5 spelen is eigenlijk slecht. Want na dxc5 Dxc5 is er vreselijke druk via a3 b4. Gelukkig speelde hij die variant niet… Beter was overigens Pf5 en op die manier druk zetten op d4.
Maar goed, ik kwam in een best prima stelling terecht, met een prima paardje op d5. Ik speelde later Dc6 en hoopte op Pxe3 fxe3 en Dxe4, maar dat weerde hij. Hij blunderde alleen een pion, maar daardoor was wel mijn paard aangevallen. Mijn paard moest weg, dacht ik, om c7 te dekken (anders komt de vijandige toren via dat veld naar binnen). Ik dacht dat b6 hetzelfde deed als Pa6 (want ik dacht dat b6 b4 Pb8 slecht was), maar je hebt na b4 ook gewoon Pd3 met daarop volgend Pxb4 en Pxa2.
Na een vijandelijk paard te hebben weggejaagd konden mijn stukken hergroeperen, mijn torens weer een stelletje zijn en mijn zielige paard van b8 een monster worden op e5 via d7. Maar hij speelde Tf3, en lokte mij uit Txa3 te spelen. Maar dat zou een vreselijke blunder zijn: na een mooi paardoffer Pxf6 zou ik verloren staan. Maar gelukkig trapte ik er niet in en mijn paard dreigde naar e5 te gaan en de torens te vorken en andere vreselijke vergissingen af te straffen.
Mijn tegenstanders toren op f3 raakte ingesloten door Pg3 Ke3 g2. Maar hij weerhield Pe5 door Te4, want na Pe5 heb je gewoon Txe5 door de penning.
Pf5! Was mijn laatste hoop op winst verslagen? Ik kon natuurlijk geen exf5 spelen dankzij Txe7, maar na Pf5 Te8 Pd6 Te7 Pf5 zou het eeuwig remise eindigen. Als ik niet naar e7 ging verloor ik mijn e6-pion.
Jan knikte al naar me dat ik de remise moest aannemen, en daagde me later uit dat ik het had moeten aannemen omdat ik slechter stond. Nu later met de engine erbij zie ik dat ik totaal gewonnen sta: -7,3. Maar ja, dat was met de Pc5 die ik gemist had in mijn tijdsnood met paar secondes op de klok (in tegenstelling tot de 30 min van tegenstander). Maar ook met de zet die ik speelde stond ik beter. Later kreeg ik weer die kans om te winnen met Pc5, de toren aanvallend die zijn paard dekte. Ik had een winnende Td2-zet in mijn hoofd, mat dreigend met Tf2+, en er was eigenlijk bijna niks meer tegen te doen, behalve heel veel materiaal opgeven. Alleen, ik had de hersenkronkel dat pas te kunnen spelen na Kg6. Toen was het eigenlijk al niet winnend meer, maar hij zag de cruciale Kf4-zet over het hoofd. Daarna een kwestie van een eindspel winnen met een toren meer.
Eindelijk winst, 4 uren schaken werd beloond: 0-1.
En was het genoeg? Ja, we staan gedeeld eerste samen met Klim-Op, waar we 2-2 tegen hebben gespeeld. Mijn andere teamgenoten klaagde dat ik niet wat sneller kon winnen, maar goed, een win is een win en nu staan we EERSTE.
2-2 vs Klimop en 2,5 -1,5 vs Amsterdam -West…. Was een zware geslaagde dag vandaag, maar volgende keer moeten we waarschijnlijk tegen Zukertort….
Tekst: William Roolvink + Jan Veraart zijn eigen partijen
Lesje nederigheid voor VAS C2
Maar helaas was het niet alleen maar genieten voor VAS deze dag. VAS C2 opende met een dramatische derde ronde. Op papier is dit een team die de middenmoot aan moet kunnen, maar ze lieten zich wegzetten. 4-0 werd de uitslag zelfs.
De deksel belandde vervolgens keihard op de neus: als laatste in de tussenranking krijg je een bye bij ongelijke aantallen. Geen leuke schaakdag, want ze moesten halverwege maar naar huis. Laat het een leerschool zijn!
Alleen supersub Bregje liet een volwassen partij zien, gebruikte haar tijd in strategische verwikkelingen en deed duidelijk de moeite om de eer te redden. De anderen miste nog simpelweg de basis: stukken en pionnen moet je niet weggeven. Er is dus werk aan de winkel voor Tobias E., Kayen en Andrija. Volgende maand de herkansing om hun talent te vertonen!
Tekst: Samuel Cohn
De tussenstanden en andere statistieken
Meesterklasse A: https://knsb.netstand.nl/divisions/view/367
Meesterklasse C: https://knsb.netstand.nl/divisions/view/368
Geweldig verslag en leuke partijen!