Twee VAS’ers kunnen zich tot SGA-kampioen kronen… Take is de beste t/m 18 jaar, en daarmee dus de allerbeste jeugdspeler van Amsterdam en omgeving. William maakte het enorm spannend, maar krijgt de titel t/m 16 jaar. In de categorie t/m 14 jaar vielen de VAS’ers op in de subtop.
Zukertort was de gastheer van het weekend, en dat is erg goed bevallen onder de deelnemers!
Het toernooi wordt een beetje vroeg gehouden, want deze titels gelden voor 2024. Het is altijd wat ingewikkeld dat seizoenen niet overeenkomen met de kampioenschapsjaren. Daar kan dit dus nog wel bij.
Uitblinken in het midden
Olav scoorde alweer een halfje meer dan vorige editie. En aangezien het deelnemersveld zoveel sterker is, is dat een verbetering!
Sowieso viel hij op, want hij was de meest vrolijke jongen in het gebouw. Ook na zijn verlies in de slotronde tegen Miel kon hij genieten van de trucjes in de analyse.
Tako heeft een prima toernooi gespeeld en gaat met stapjes vooruit. Met drie punten doe je hier goed mee. Hij zat goed achter het bord. Tako denkt langer na dan vroeger, en dat werpt vruchten af. Een ideaal toernooi voor hem!
Baris kwam uit op vijftig procent. Hij zal daar niet ontevreden mee zijn, maar gezien zijn resultaten bij onze interne zit daar zeker meer in! Nu is zo’n lang toernooi ook wel zwaar voor hem. Toch won hij de laatste ronde: goed doorgezet!
Joseph is de revelatie van het toernooi. Hij kreeg zware tegenstand voor de kiezen, en wist daar heel knap antwoord tegen te bieden. Remise tegen Émilien en Richard bijvoorbeeld. In totaal 4 punten. Zijn rating stijgt daardoor snel!
Miel is ook behoorlijk op dreef, met 4 punten hier. Zijn pronkstuk was een heerlijk tactiekje met een mat op de achterste rij!
Het was hopen op stunten voor Raghav, Émiliën en Andrija. Maar uiteindelijk eindigden ze alledrie op 4,5 punten. Genoeg voor een gedeeld zevende plek van de 39 deelnemers.
Bij het Frans onderonsje hield Émiliën remise tegen Matthieu. Dat flikte hij ook bij Raghav.
Raghav begon de tweede dag met alle punten op zak, maar wist geen vuist te maken tegen angstgegner Achyuth. Het was een voorbode voor een zware dag, maar dat is wel leerzaam!
Andrija wist met twee winsten zijn toernooi nog positief af te sluiten. De pieten strooiden cadeautjes naar hem die rondes.
Pianospelen en barrages
Take vond het weer een leuk toernooi, maar hij vindt gelukkig elk toernooi wel leuk. Hij probeerde ook op de lokale piano wat noten te spelen. Take kwam al snel tot de conclusie dat hij het beter bij het schaken kan houden.
Het was ook gezellig, samen met new-kid-on-the-block Reijn van MSK en natuurlijk William.
Dat hij een beker ging krijgen stond vast, want er waren maar drie A’tjes. Dat het de gouden beker zou worden, verbaasde ons ook niet. Maar tegen de B’tjes heeft hij erg interessante partijen gespeeld. Tegen Shrey blunderde hij pardoes. Tegen William stond hij straal verloren, maar daarover later meer.
Dat lage deelnemersaantal is wel erg jammer. Kennelijk is uit bed komen lastig op die leeftijd: er waren veel no-shows. Op papier was het enthousiasme groot!
William maakte het zichzelf erg lastig door zichzelf te vlaggen tegen Take. Hij had Take helemaal ingesnoerd, dus dat was erg jammer. Ook van Reijn verloor hij, en dat zette William aan het denken.
Maar er was ook een grote winst! En dat heeft met die mandarijnenweddenschap te maken. De 7-0 achterstand, heeft hij omgebogen naar een 7-10. William kan het wel! Hij kreeg ter plekke een mandarijn.
Het andere geluk volgde in de slotronde. Hij won prima van Shrey, en Take deed een vriendendienst door Reijn te verslaan. Toen stonden William en Reijn gelijk!
Barrages volgden, en dat was ontzettend leuk om te volgen. Verbijten als William een minuut nadacht over de meest logische zet, juichen als-ie het plan speelde wat je had bedacht, en meeleven als er een strakke tegenzet kwam. Volgens Take moest dit uitgebreid in het verslag!
De eerste partij was redelijk. William bouwde een strakke aanval op en had echt kansen om door te stoten. Reijn kwam niet echt met een sterk antwoord, maar William had veels te veel tijd gebruikt. Dat bleek fataal.
Toen moest William met zwart winnen om de stand gelijk te trekken en een volgende ronde af te dwingen. Het ging in het begin al mis, toen William de instructie van secondant Take twee zetten te laat uitvoerde. Gelukkig waren er nog kansen. Via een open lijn ging William gestaag zijn stukken opbouwen. Reijn speelde te voorzichtig en ondernam niet echt iets. Daardoor kon de aanval pijnlijk doorslaan. Back in business!
Vanaf hier was een beslissend resultaat doorslaggevend. William speelde een typische partij, waarin hij de tegenstander insnoert. Pionnetjes lekker doorschuiven, maar net genoeg open houden om uiteindelijk achter de linie te kunnen komen. Heel strak gedaan, en complimenten!
Zijn handen gingen de lucht in, hij was erg opgelucht en trots op zijn gouden beker.
De uitslagen kan je checken op: http://www.sgaschaken.nl/tussenstanden-persoonlijk-jeugdkampioenschap-c/.
Tekst: Samuel Cohn