PK-D: 8 VAS’ers in actie, Bregje beste meisje

Afgelopen weekend was het Persoonlijk Kampioenschap t/m 12 jaar voor de SGA. Voor velen het eerste serieuze toernooi, waarbij genoteerd wordt en met best lang tempo wordt nagedacht. En negen rondes over twee dagen, dat is ook wel een unicum. Goed moment dus voor de sterkere en fanatieke VAS-jeugd om zich te laten zien. Dat deden er uiteindelijk acht, en heel verdienstelijk ook!

Tussen het organiseren door heb ik met veel plezier naar de VAS’ers gekeken en wat aantekeningen gemaakt. Niet van alle rondes, dus volledig is het zeker niet. Maar het geeft zo wel een mooi toernooibeeld! Bij deze dus een selectie observaties.

Ronde 1 en 2: voetballen

Thomas kwam in de eerste ronde stiekem al met een behoorlijke stunt. Tegen Neev (die een jeugdrating heeft van ruim 1150, dan behoor je bij de top van dit toernooi) won hij zowaar!

De eerste rondes is natuurlijk een beetje aftasten. Maar in ronde 2 krijgt Koen-Yan al de volle laag te verduren. Hij wist een lange strijd te voeren tegen Bregje. Knap dat hij het nog zo lang volhield tegen de voormalig nummer 3 van het PK-D. Koen-Yan vond het ook niet erg dat hij deze verloor uiteindelijk.

Soms wisten we niet meer of we nou een schaaktoernooi of voetbaltoernooi organiseerden. We zaten namelijk in de kantine van de Duivendrechtse voetbalclub sv CTO ’70. Beetje gek, maar zij zaten in het Dorpshuis die we origineel gehuurd hadden. Dat bleek niet helemaal samen te gaan dus zij boden hun ruimte aan en dat is mooi uitgepakt!

Tussen de rondes door werd er volop gevoetbald buiten, erg leuk!
Vaste indeler Ivo heeft zijn plekje gevonden in de kantine. Geruchten gaan rond dat hij überhaupt de indelerscursus nog moet volgen, maar gelukkig ging het gewoon goed! (Op een computercrash tijdens ronde 1 na.)

Ronde 3: Stelling van de Ronde

In de derde ronde weer een VAS-clash voor Bregje. Ze kwam tegen Imre met het eerste remise van het toernooi. Misschien dat Bregje even beter stond. Maar ze bleek tevreden met remise, het aanbod nam ze aan. Volgens Imre niet de eerste keer, dit gebeurde de afgelopen drie onderlinge partijen ook al.

Saffran werd overlopen door Petr, een aanstormend talent uit het opbloeiende Chaturanga. Daarmee deed hij even een stapje terug in het toernooi, maar hij zou later zich weer sterk melden in de top.

Olav is een vrij rustige speelstijl aan het ontwikkelen. Hij begint met een solide set-up, ontwikkelt langzamerhand een comfortabele positie. Soms gaat het alleen erg snel, als hij uit het niets een blunder maakt. Deze ronde speelde hij het gelukkig wel hartstikke gedegen uit.

Op de één of andere manier heb ik bij Daniël alleen zijn verliespartijen gezien. Dat geeft een heel verkeerd beeld van zijn toernooi, want hij kwam uiteindelijk uit op een meer dan prima 5 uit 9 punten. En hij viel ook nog eens in de prijzen! Elke ronde was er namelijk een nieuwe bijzondere stelling die moest worden opgelost. Vaak met een gek creatief idee (zoals promoveren tot loper en dubbele aanval via lange rokade), of een stelling uit Takes livepartij in Groningen. Schaamteloos gekopieerd van Zwaans succesvolle Stelling van de Week op VAS, trokken we aan het eind drie goede antwoorden uit de bak en die kregen een SGA-shirt en zakje chips. Daniël behoorde tot die gelukkige met zijn correcte antwoord!

Ronde 4: koningsjacht

Kan Bregje de paarden van Thomas (Rantz) in bedwang houden? Antwoord: niet echt, Thomas komt met een heel comfortabel eindspel, alhoewel materieel gelijk. Bregje blijkt echter het grotere eindspelgevoel te bezitten. Haar paard komt tot leven en de rollen kunnen misschien omdraaien. Helaas niet gelukt, ze verliest in tijdnood.

Olav wikkelt comfortabel af met een toren meer, maar maakt het wel nog even lastig – dat gebeurt hem wel vaker. De vrijpionnen weet hij tegen te houden door zijn toren terug te offeren. Daarna promoveert hij als eerste.

Miel komt een pionnetje achter tegen de sterke Anika, maar hoeft geen probleem te zijn. Ik raakte erg benieuwd naar het eindspel, met dame en twee lichte stukken. Hij dringt knap de stelling binnen en komt helemaal terug. Zijn activiteit levert al een pion terug. En de koningsjacht levert zelfs mat op!
Echt een voorbeeldpartij wat mij betreft. Vaak zitten kinderen in zak en as als ze een pionnetje achterstaan, maar in werkelijkheid draait het om een plan. Als je druk en dreiging kan creëren, ideeën hebt, dan gaat het alsnog jouw kant opvallen. Om ervan te leren, hier de partij om door te klikken vanaf zet 23. Een echte aanrader!

Imre zit in een strategische strijd verwikkeld, waarbij een behoorlijk gat bij zijn koning is geslagen. Strijd wordt aan de andere kant ook al gewonnen. Hij zit in de knoop en probeert er nog het beste van te maken. Maar meer zat er niet in, verloren.

Saffran is snel klaar met de winst, en vindt het leuk om te blijven kijken. Moe kan je niet worden van het schaken 🙂

Als Daniël verliest, dan wordt hij ook meteen overrompeld. Het was een blunder ergens. Met Thomas ging het goed gelukkig deze ronde, maar hij blijft wel te snel spelen. Al met al een verdienstelijke eerste dag zit erop voor de VAS’ers!

Ronde 7: op tournee

De tweede toernooidag gingen we verder in het Dorpshuis. Het PK-D on tour dus.

Met een gezellige ruimte om bij te komen na de partij.

Imre, Saffran en Olav draaien goed mee bovenin. Spanning voor de vijf kwalificatieplekken levert dat op. Maar lijkt erop dat ze niet állemaal door kunnen gaan. Voor Imre en Saffran vielen de resultaten goed uit. Voor de hoog staande Olav juist een tegenvaller (tegen Hidde, die waarschijnlijk volgend seizoen bij VAS gaat aansluiten: een aanwinst voor de interne!).

Miel heeft het zwaar na zijn bliksemstart. De eerste dag behaalde hij drie uit vier punten. Hij heeft de hele nacht naar de tussenstand lopen kijken kennelijk. Maar uit de eerste drie rondes van vandaag komt hij met één remise. Nog altijd prima tegen zulke schakers die al jarenlang op een schaakclub zitten (en hij is maar een half jaar lid). Nog steeds blij, want: “Ik had verwacht dat ik núl punten zou scoren dit toernooi!”

Ronde 8: moed inpraten

Bregje mag nu tegen de onbetwiste koploper Akshaj. Vader Jan praat moed in, want Bregje kijkt er niet naar uit! De uitslag was geen verrassing, maar dat had niet gehoeven… Bregje miste kennelijk haar remisekansen in het eindspel. En nu wordt het misschien toch spannend om de meisjesprijs? Emilia staat namelijk ook op 5 punten.

Saffran wint van Anika. Imre verliest van Reyansh, die later vierde wordt.

Olav speelt een spannende partij. Pionnetjes voor in het eindspel, maar wat laat hij veel activiteit toe van de tegenstander! Daardoor raakt het van de regen in de drup. Het remiseaanbod slaat hij af en meteen daarna blundert hij zijn toren. Dat is een pijnlijk resultaat op zo’n beslissend moment.

Ronde 9: broedermoord

Saffrans grootste nachtmerrie komt uit. De indelingsgoden hebben bepaald dat hij de laatste wedstrijd tegen de kampioen van het toernooi moet. Dat Akshaj kampioen zou worden stond al vast voor aanvang van deze ronde namelijk. Hij hield het ook niet al te lang voor. Jammer, want kwalificatie wordt érg lastig.

In de laatste ronde een VAS-broedermoord. Imre en Olav, allebei volop in de race voor de laatste kwalificatieplek, moesten tegen elkaar. Olav had een voordeel, want Imre speelde maar met de helft van de tijd. De andere helft was hij aan het rondlopen. Dat heeft hij gevoeld, want hij kwam in heftige tijdnood en maakte een paar beslissingen om af te wikkelen die helemaal niet voordelig bleken. Maar ja, dat valt in tien secondes per zet niet te evalueren. Olav heeft zijn tijdsvoordeel uitstekend uitgebuit en komt zo in aanmerking voor een kwalificatieplek!

De partij van Imre en Olav (helemaal rechts) was uiteindelijk als laatste bezig.

Bregje won de laatste ronde. Het leek alsof er rustig werd afgeruild, maar Bregje is steengoed in eindspelen. Een mooie vijfde plek deze keer (in een duidelijk sterker deelnemersveld). Ze doet tóch mee met het meisjes NK. Vorig jaar werd ze daar derde, dus die moet ze eerst maar eens winnen.

Van Koen-Yan kreeg ik weinig mee, want die is al klaar voordat sommigen mensen hun opening afronden. Hij zal nog moeten oefenen met goed de denktijd gebruiken. Hij won wel, dus een mooie afsluiting. Komt opvallend goed mee. Met vijf punten uit negen hoort hij bij een groepje VAS-kinderen die bij de interne in veel hogere groepen geplaatst staan.

Toen ik Thomas vroeg hoe hij had gespeeld de laatste ronde, zei hij ‘slecht’. Jammer, want over alle andere rondes mag hij best tevreden zijn. 4 uit 9 is de eindscore. Een heel goede toernooiervaring voor hem!

De beslissingswedstrijden

Saffran en Olav waren allebei op 5,5 punten uitgekomen, samen met Aashray. Spanning alom, want om de laatste kwalificatiewedstrijden moet worden gestreden in een barrage met 5 minuten + 3 seconden increment op de klok.

Teveel spanning soms. Olav kon Saffran opeens mat-in-één zetten. Echter lukte dat tegen Aashray zeker niet. Die gooide binnen no-time krachtzetten eruit.

De laatste wedstrijd kon Saffran de ontketende Aashray nog tegenhouden om een verlenging van de barrage te forceren. Edgar sprak met zijn zoon nog het strijdplan door: altijd proberen kansen te creëren, stellingen openen, bij het snelschaken kan alles gebeuren. Dat bleek ook wel, want Saffran pakte al snel pionnetjes tegen Aashray. Maar het viel niet vast te houden en hij werd daarna overklast. Gelukkig mag hij volgend jaar nog eens proberen om voor het NK te gaan!

Bregje beste meisje

De oogst van VAS’ers viel dit jaar dus een beetje tegen wat betreft kwalificatieplekken. Gelukkig wist Bregje de eer heel verdienstelijk hoog te houden. Ze mocht de beker voor beste meisje van de SGA t/m 12 jaar in ontvangst nemen! Ze eindigde als hoogste VAS’er, op de vijfde plek met 6 uit 9.

(Foto: Pokon Ganguli)

Algemeen verslag en eindstand: http://www.sgaschaken.nl/tussenstand-pk-d-2/

Tekst: Samuel Cohn

1 Comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *