Abraham Gobits is geboren in Amsterdam op 20 Januari 1909. Hij was van beroep diamantbewerker, zoals vele anderen van ‘de 36’. Hij woonde aan de Valeriusstraat 6 huis in Amsterdam-Zuid en was niet getrouwd. Hij werd lid van VAS in 1929 en speelde reeds na enkele jaren externe competitie in het tiental van de Hoofdklasse. Hij speelde veelal op het tiende bord. In het gedenkboek ‘Partij Verloren’ staat bij zijn korte biografie vermeld: “zijn eenigszins wispelturigen aard drukte zijn stempel op zijn spel. Naast vaak matige, speelde hij soms briljante partijen. Zie bijvoorbeeld zijn partij hieronder tegen Rosenberg, waarmee hij in 1938 de Van Dien-beker won. Deze zilveren beker is vernoemd naar erelid E. van Dien, secretaris van 1890-1895 en in 1922 schenker van deze beker. De beker werd jaarlijks toegekend aan de speler van de beste partij van het seizoen.
Het is bekend dat Abraham is vermoord in Auschwitz op 30 september 1942. Het is onduidelijk wanneer hij op transport is gegaan vanuit Westerbork. Het is aannemelijk dat dit op maandag 28 september 1942 is geweest. Op deze dag vertrok er een trein naar Auschwitz met 610 personen, waaronder 128 kinderen. Van dit transport zijn geen overlevenden bekend. In het naslagwerk ‘Auschwitz Chronicle‘ van Danuta Chech (waarin zoveel mogelijk de gebeurtenissen in Auschwitz van dag tot dag zijn opgenomen) is dit te lezen: “30 september 1942. Met een transport van de RSHA uit Holland zijn 610 Joodse mannen, vrouwen en kinderen uit het kamp Westerbork aangekomen. Na de selectie werden 37 mannen en 119 vrouwen in het kamp opgenomen. De overige 454 mensen werden in de gaskamer gedood. SS-kamparts Kremer en Schutzhaftlagerführer Aumeier namen deel aan de selectie en de aansluitende vergassing”. Meer info over dit transport en de nog ontbrekende gegevens.
Commentaar bij de partij is geschreven door IM Hans Kmoch, bekend o.a. van het boek ‘Pawn Power in Chess’. Het commentaar is verschenen in de ‘Schaakwereld’ van 11 februari 1938.
Bronnen: Partij verloren… Gedenkboek ter herinnering aan de schakers in Nederland, die tijdens de bezetting zijn omgekomen. (Eggink & Schelfhout) | Joods Monument | Oorlogsbronnen
Terug naar overzichtspagina
Er wordt gebruik gemaakt van diverse bronnen bij het opstellen van de artikelen over de 36, zoals de cartotheek en het boek ‘Partij Verloren’. Indien er aanvullingen of correcties op de betreffende artikelen zijn, neem dan contact met mij op via lode.broekman@gmail.com.