Jacob van de Kar

Jacob van de Kar was een zoon van Simon van de Kar en Esther de Groot, geboren op 25 november 1904 te Amsterdam. Hij ging naar de Hendrik Westerschool op het Weesperplein. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam, waar hij op 23 november 1929 het artsexamen aflegde. Hij woonde en voerde praktijk in de Pretoriusstraat 77 hs in Amsterdam-Oost. Hij trouwde in Amsterdam op 26 Januari 1933 met Celine Rubens, dochter van Ruben Rubens en Abigael Rodrigues de Miranda. Het echtpaar kreeg twee dochters, Esther (7-11-1933) en Elisabeth (9-1-1939), beide vernoemd naar hun grootmoeders. Een van hen, Esther van de Kar-de Groot, woonde om de hoek, aan het Transvaalplein 9. Elisabeth heeft de oorlog overleefd door onder te duiken in Deventer bij de familie Bonte.

Jacob van de Kar was een zeer bekwaam schaakspeler. Hij werd lid van het Vereenigd Amsterdamsch Schaak Genootschap in 1922. In de winterwedstrijd van het seizoen 1926/27 werd hij in groep 1a keurig 2e na Euwe, op dat moment Nederlands kampioen. Hij speelde geregeld aan het zesde of zevende bord in het eerste tiental met uitstekende resultaten. Hij was een zeer constant speler met een grote kennis van het schaakspel. Als een van de weinigen bezat hij de gave zijn stelling volkomen objectief te beoordelen. Hij ontbrak bijna nooit op de clubavonden, al werd het schaakspel wel eens opgeofferd aan het bridge, waarvan hij eveneens een goed kenner was.

Zijn moeder Esther werd afgevoerd tijdens een grote razzia in Amsterdam, ze kwam om in Sobibor op 16 april 1943. Ook het gezin van Jacob ondergaat hetzelfde lot, ondanks dat Jacob een Sperre (een bewijs van uitstel) had vanwege zijn functie als arts. Volgens de registratie bij de Joodse Raad deed hij ook pastoraal werk in Amsterdam-Oost voor de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge. In mei en juni 1943 volgen grote razzia’s in Amsterdam waarbij duizenden Joden worden opgepakt en op transport naar Westerbork worden gezet. Vanuit Westerbork worden Jacob, Celine en Esther op 13 juli 1943 gedeporteerd naar Sobibor. Daar zijn zij vermoord op 16 juli 1943.


Jacob van de Kar speelde meerdere partijen tegen Max Euwe en ook tegen Reti. Hierna volgt de volledige partij tegen Paul Wechselman, waarvan een partijfragment is beschreven in ‘Partij Verloren’ en het commentaar wordt hergebruikt.

 

Bronnen: Partij verloren… Gedenkboek ter herinnering aan de schakers in Nederland, die tijdens de bezetting zijn omgekomen. (Eggink & Schelfhout) | Joods Monument | Oorlogsbronnen | Chessgames | Chessbase

Terug naar overzichtspagina

Er wordt gebruik gemaakt van diverse bronnen bij het opstellen van de artikelen over de 36, zoals de cartotheek en het boek ‘Partij Verloren’. Indien er aanvullingen of correcties op de betreffende artikelen zijn, neem dan contact met mij op via lode.broekman@gmail.com.