31 VAS’ers trekken naar Science Park

Een ware volksverhuizing. Het Science Park Amsterdam Chess Tournament (van 18 tot 24 juli) zat bomvol schakers van VAS. Tel maar mee!

A-groep: werken voor de resultaten

De beste VAS’er op het toernooi heet Ed, hij reikte tot de gedeeld zesde plek. Een toptoernooi, want met 5 uit 7 doet hij niet onder voor de aanwezige titelhouders.

De andere revelatie was Sierk, die de hele tijd bovenin meedeed. Toch bleef hij volledig ongeslagen. Hij hield netjes remise met zwart en besliste de potten met wit. Hij had er wel een lange adem voor nodig, want het middenspel zag er vaak niet gemakkelijk speelbaar uit. Dat maakt het standhouden extra knap natuurlijk.
Het was dat hij een absentie opnam voor de zesde ronde. Nu was hij hartstikke tevreden met 4,5 uit 6.

Milo (Bogaard) heeft de eer om zowel de langste als de kortste partij van het toernooi gespeeld te hebben. In ronde 5 moest de vijftig-zettenregel intreden. Milo liquideerde de laatste overgebleven pion en zijn loper bleef over tegen één toren. Ongelooflijk tricky, maar dat verdedigde hij technisch correct. Logisch dat hij het in ronde 6 al snel voor gezien hield. Na tien zetten werd al de vrede getekend en hij pakte terecht een rustdagje.
Met 4 uit 7 komt Milo uit op een prima toernooi. Het belangrijkste is dat hij zo niet degradeert.

Job won in de vorige editie (in 2019…) de B-groep en mocht nu bij de grote jongens meedoen. Het leverde helaas vooral heimwee op naar die goede oude tijd, met blunders alom. Niet dat hij nu zelf blunders maakt de hele tijd, maar het was soms moeizaam om doorslaande aanvallen op te zetten toen de tegenstanders de only moves bleven vinden.
Met 3,5 uit uit 7 scoorde hij onder zijn niveau, maar de positieve afsluiting maakt veel goed.


De grote afwezigen vanuit VAS waren natuurlijk Khoi en Eline, die een gooi hadden kunnen doen naar de eerste prijs. Maar ze waren waarschijnlijk bang voor de veertienjarige Arthur de Winter (die inderdaad won), en trokken naar Dortmund voor een negenrondig toernooi.
Helaas geen normen kunnen scoren aldaar. Khoi was bezig met een oefening damage control (en met 6 uit 9 prima geslaagd). En Eline zal weer gretiger teruggekomen zijn na haar 5,5-score. Daar lijkt het in ieder geval op, want ze speelt nu als aanvoerder van het Nederlands damesteam op de olympiade en dat gaat hartstikke goed! Gaat ze het daar op haar zestiende schoppen tot IM? De wedstrijden zijn hier te volgen: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/olympiad-chennai-2022-women/
En hier de uitslagen van Dortmund trouwens: https://sparkassen-chess-trophy.de/index.php/en/results/sparkassen-a-open/standings

B-groep: Ivo beste SGA’er!

Met 2 uit 6 had Ivo zich al tevreden gesteld. In Duitsland komt hij zelf nauwelijks tot schaken toe. Om verdere afgang te voorkomen, zou hij de laatste speeldag alvast op reis gaan. Maar wat verkeerde onze jeugdtrainer in blakende vorm zeg!
Eén voor één gingen de tegenstanders er vanaf. Soms werden de resultaten een beetje in de schoot geworpen, maar die cadeautjes moet je natuurlijk wel kunnen uitpakken. Hij bleef ongeslagen en besloot de reis uit te stellen. Alleen, de laatste ronde moest hij een terechte remise verteren waardoor iemand anders de pole position kon overnemen. Gelukkig heeft hij nog steeds prijs! Het Amsterdams kampioenschap was hier ook in verwerkt en op weerstandspunten heeft hij dat verdiend. Met zijn 5,5 uit 7 score bereikte hij overigens ook de algemeen gedeeld tweede plaats.

Die eerste plek trouwens, dat was Branco Titus! Een oude bekende van de club, want tot zijn vijftiende schaakte hij hier en wist zijn naam te vereeuwigen door de Zwarte Veulen GP driemaal te winnen. Het is duidelijk dat hij het niet verleerd heeft na zijn schaakpauze, want hij bereikte 6 uit 7. Sinds dit seizoen studeert hij in Utrecht (en schaakt daar dus ook), maar hopelijk zien we hem af en toe terugkomen op de club.

Luc verheugde zich enorm op zijn eerste weektoernooi. In de voorbereiding ging het alleen even mis, toen hij jarig bleek de dag voor de eerste ronde. Hij liet zich zondagavond van het bord schuiven door streamer Anna Cramling in de Laurierboom, en genoot daar nog lang van na kennelijk. Tijdens ronde 1 bleek hij daar toch spijt van te hebben.
Of was het juist een uitgekiende strategie? Door in de tweede ronde stabiel remise te spelen, was het Zwitsers gambiet een feit. Daarna won hij alles met zijn bekende alles-of-nietsstijl en vocht zich terug naar 5,5 uit 7. En dus een gedeeld tweede plek!
Hij raakte zodanig geïnspireerd door Anna Cramling, dat Luc nu zelf het grote streamsucces gaat zoeken. Binnenkort verschijnen zijn partijtjes met toelichting van de man himself op YouTube, heel cool!

De volgende op de ranglijst is ondergetekende (Samuel). Voor het eerst in mijn leven bereidde ik me voor op tegenstanders, en dat betekende dat ik van het eerste speeluur gebruik kon maken om heerlijk uit te rusten. Alhoewel, het regelmatige rondje langs alle VAS’ers maken bleek geen klein klusje.
Het ging er niet onverdienstelijk aan toe gezien ik continu omhoog werd ingedeeld (op rating). De laatste ronde bleek dat alleen te veel van het goede, toen een Oekraïner korte metten maakte met een discutabele Tsjechische Benoni-opstelling. Daarmee verdween ik in één klap van de ereplekken, maar kan hartstikke tevreden terugkijken op een 4,5 uit 6 score.

Joost (Hoogland) is vrij nieuw op het toneel en wist nu al een indrukwekkende score neer te zetten: 4,5 uit 7. Een superaanwinst dus!
Het belangrijkste is om zetten met overtuiging te spelen. Joost weet hoe dat moet, en na één van z’n krachtzetten gaf zijn tegenstander pardoes op, terwijl de omstanders nog hartstikke veel spel zagen.

Ryan, gevreesd door iedereen vanwege zijn gestoorde openingsrepertoire, besloot zich een nieuwe speelstijl aan te meten. Met zo’n klassiek tempo een verstandig idee: hij behaalde daarmee 3,5 uit 6 tegen serieuze tegenstand (TPR: 1869). Alleen de laatste ronde tegen Luc leerde hij dat het soms beter is om vuur met vuur te bestrijden.
Door een no-show in ronde 6 eindigde hij overigens met 4,5 punten. Een mooi toernooi voor deze middelbare scholier, hij heeft zichzelf sterk bewezen!

Niels (Hoefsloot) rekent af met het beeld van remiseschuiver. Zes partijen waren beslissend! De winstpartijen speelde hij erg netjes uit. Hij scoorde 3,5 uit 7, maar had vast op iets meer gehoopt. Vooral zijn aanvalspartij in ronde 2 had zijn kant op kunnen vallen, maar daar leren we van!

Take verfraaide het toernooi weer met twee prachtige partijen. De tegenstanders kwamen totaal klem te zitten, de paarden sprongen naar binnen. Hij weet met allebei de kleuren wel raad in de Caro-Kann… Toch liet hij soms wat wisselvalligheid zien, bijvoorbeeld tegen angstgegner Tim van Rijs uit Purmerend. Hij zal nog moeten werken aan dynamische kansen creëren in mindere stellingen – lees: schwindelen -, want daarmee valt een boel te redden in je schaakleven.
Al met al is 3,5 uit 7 een prima score voor dit jeugdtalent, volgend jaar zit hij in de A-groep!

Rufus wist lang niet verder te komen dan remises. Erg jammer, want zijn spel was beter dan dat. Hij eindigde vaak in eindspelletjes, en dat is in feite het meest pittige onderdeel van schaken. Het lukte niet altijd om daar het meeste uit te halen.
Maar gelukkig, het lange wachten werd beloond! In de laatste ronde ging hij er gewoon voor en kwam met een vernietigende koningsaanval. Met een lach van oor tot oor was het toernooi zo mooi afgesloten. 2,5 uit 7!

We weten allemaal wat voor gevaarlijke sport schaken wel niet is. Joris (van Zijl) moest met een blessure de zaal verlaten. De rug werkte niet mee en daardoor kwam hij maar tot vier partijen. Overigens mag hij dan met 1,5 punten tegen gemiddeld 1826 hartstikke trots zijn.

C-groep: kweekvijver van talent

En het grootste VAS-talent bleek Tejo! 5 uit 7 is een sterke score en leverde een gedeeld zevende plek op. Hij wist veel van die jonge honden op hun plek te zetten. Goed hoor!

Dan komt nu wel een hele rits jeugdspelers. En de sterkste daarvan dit toernooi was – en dat zegt wat, vanwege de andere namen die straks komen – Andrija (12 jaar). De vraag was waar het naartoe zou gaan na allemaal remises halverwege. Maar hij liet zich gelden in de laatste twee rondes. De laatste partij maakte hij geniaal af – zelfs Hing Ting Lai (tweede op het NK) kon niet het dubbele loperoffer spotten in de analyse. Andrija’s schaakkennis komt goed uit de verf met deze langere speeltijden…
Hij eindigt met 4,5 uit 7 en dat was genoeg voor de ratingprijs!

Mick (15 jaar) wist wat minder goed wat hij met al de tijd aan moest en dat baarde hem wel zorgen halverwege het toernooi. Door een goede eindsprint kan hij alsnog tevreden terugkijken: 4 uit 7.

Grote belofte Raghav (8 jaar) kwam allemaal sterke namen tegen. Alleen, soms speelde hij opvallend slordig en kwam al vroeg achter te staan. Op andere momenten werkte zijn scherpe openingskeuzes wel doeltreffend.
Hij eindigt met 3,5 uit 7, maar uiteindelijk is de fascinatie met het schaakspelletje het belangrijkst!

De gebroeders Lankester namen enthousiast deel aan het toernooi. En de grote vraag was natuurlijk wie meer punten zou scoren. Felix dacht na een goed begin de baas te worden thuis, maar Robin bleek de stabielere resultaten neer te zetten. Hij kwam uit op 3,5 punten, een halfje meer dan zijn broertje…

Bregje (11 jaar) moest nog even warmdraaien, maar kwam in het middengedeelte op volle kracht. Daar won ze haar drie partijen overtuigend. Waarvan eentje zelfs zo vlot, dat ze nog een vol anderhalfuur moest wachten op haar vader Jan! De eindscore is overigens 3 uit 7 gebleven.

Émilien (12 jaar) heeft het meest van iedereen genoten van dit schaaktoernooi. Het was niet gek om hem nog om acht uur aan te treffen bij uit de hand gelopen analysesessies. Die jongen komt hier goed tot zijn recht!
En ook schakend kwam hij hartstikke leuk mee. Hij bezit gezonde inzichten en creatieve ideeën, maar het zijn blundertjes die hem nog tegenwerken. Alhoewel hij meer rondliep dan naar zijn eigen stelling keek, wist hij 3 uit 7 punten bij elkaar te rapen.

Filip is nog zo’n generatiegenoot van mij die terugkeert, mooi om te zien! En ons nieuwbakken lid gaat er meteen voor! Helaas viel het voor hem een beetje tegen met de potten (2,5 uit 6), maar dat mag de pret niet bederven. In de nazit kon je op hem rekenen!

Soms heb je spelers die blij worden van een remise. Abe (14 jaar) heeft zich tot zo eentje ontpopt en de gevreesde bijnaam ‘schuiver’ is dan erg lastig om vanaf te komen. Tot viermaal toe werd de vrede getekend. Eenmaal nota bene in gewonnen stelling, maar toen moest hij naar de orthodontist. Onbegrijpelijk, normaal gesproken gebruik je dat excuus om je lessen te missen, maar om een winstpartij te vermijden…?
Gelukkig kon hij ook ergens het volle punt noteren, en kwam zo tot 3 uit 7. Een prima debuut, die hem ook een prima debuutrating oplevert van 1426. Als hij komend seizoen meer schaakuren gaat maken, zal dat razendsnel gaan stijgen. Hij heeft er zin in!

Als er een troostprei uitgedeeld zou worden, mag die deze keer naar Maurits (14 jaar). Tot tweemaal toe een ongelukkig reglementair verlies. Hij is ook compleet nieuw in de schaakwereld, dan gebeuren zulke dingen. Eenmaal ging zijn telefoon af, en de laatste ronde had hij gemist dat we eerder begonnen.
Laten we dan vooral kijken naar wat hij wel bij elkaar heeft kunnen schaken. Hij maakte al snel faam door zijn positionele dame-offers. Normaal gesproken iets wat alleen in de hogere regionen van het schaken voorkomt, maar Maurits laat zien dat al behoorlijk te kunnen inschatten. Eén keer wist hij inderdaad te winnen, de andere keer bleek het niet genoeg. Maar heerlijk om zo’n gloednieuwe schaker zo los te zien gaan, met zoveel gevoel voor het spelletje. Hier ontpopt zich een echte vechter!
Hij scoorde 2,5 uit 5 tegen serieuze tegenstand. Twee winspartijen waren tegen 1535 en 1508, dus Maurits heeft behoorlijk wat in zijn mars.

Jan (14 jaar) was bezig met een mooi toernooi, totdat hij op vakantie moest. In vier partijen kwam hij tot 2,5 punten. Vooral in de tweede ronde hield hij knap remise. Na een ingewikkelde afwikkeling stond hij een puntje achter, en hij offerde nóg een pion. Voor activiteit! Dan ben je een grote als je dat soort ideeën kan waarmaken. Maar… zoals hij zelf zegt:

“Ik ben gewoon een ordinaire simpele schaker.” (Jan Veraart, 2022)

Gerton komt uit de eerste Crash Course lichting en is sindsdien vruchtbaar aan de slag gegaan. Hij bleek duidelijk klaar voor het grote werk en wist drie gezonde remises te spelen en zelfs te winnen van een 1600-speler! 2,5 uit 7 is een prima debuutscore, maar bovenal: volgens mij had hij een prachtige week.

Dan nu ook meteen een stukje transfernieuws. Tobias (Piet) (13 jaar) komt over van de jeugd van Oosten-Toren en gaat bij VAS de sterren van de hemel spelen. Hij nam alvast een voorschot door zich aan ons te tonen bij de eerste vijf rondes. 2,5 punten leverde dat op, ondanks dat hij duidelijk nog moest wennen aan de zeeën van tijd.

Het mooiste toernooiverhaal maken we mee bij Stacey. Sinds een half jaar is ze trouwe bezoeker van de clubavond en maakt daar grote stappen. In de toernooipartijen had ze vaak goede kansen maar ging strijdend ten onder. Na vijf rondes kan dat niet in de koude kleren gaan zitten. Ze hield vol en kwam na een bye in ronde zes met goede moed terug achter het laagste schaakbord. Ze vocht voor wat ze waard is, en jawel! De heerlijke, zoete winst… (Tegen een waardige tegenstander, want die had de vorige rondes nog tweemaal remise gespeeld.) Mooi verdiende afsluiting!

Vierkampen

Onze penningmeester deed financieel weer goede zaken, door vierkampgroep C naar zich toe trekken. Jos stond enkel een halfje af en liet verder dominant en meedogenloos schaak zien.

Ben (Wijgers) kwam uit in groep F. Ze hielden elkaar daar goed in balans. Van de zes partijen eindigde maar eentje beslissend. Helaas niet voor Ben, die zo met 1,5 punt op de tweede plek terecht kwam. Verdienstelijk!

Arik maakte een flinke stap en speelde voor het eerst een toernooi. Gelukkig heeft Crash Coursetrainer Tim hem voor dit moment klaargestoomd. Dat betaalt zich uit, want bij zijn debuut behaalde hij een winst! Daarmee werd hij derde in zijn groep en dat zal ongetwijfeld naar meer smaken 🙂

Alle uitslagen zijn hier te vinden: https://amsterdamchess.com/deelnemers-groep-a/

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *