VAS Zomer Keizer Ronde 3: Druk zetten

Op bord 1 David tegen Roland. David speelde een ambitieus systeem tegen de Grünfeld waarbij hij een groot centrum opbouwde. Het is dan zaak veel stukken op het bord te houden zodat zwart veel last heeft van het ruimte gebrek. Dit lukte echter niet en Roland wist snel dames te ruilen. In het eindspel stortte het centrum van David in elkaar en Roland ging er met de winst vandoor.

Op bord 2 maakte Yong Hoon zijn rentree in Keizer met zwart tegen Paul. Een hele zware loting voor Paul en als je dan ook nog snel een stuk kwijtraakt wordt het onbegonnen werk. De heren hebben nog wel uitgebreid zitten analyseren.

Op bord 3 Bas Spoelstra tegen Niels Hoefsloot. De gevreesde Maróczy Bind kwam op het bord. Niels speelde geheel naar zijn stijl iets te passief en Bas wist er met een goed getimede e5 doorheen te knallen. Niels weet soms nog uit dramatische posities halfjes te pakken maar dat lukt nu niet. Het punt ging naar Bas.

Op bord 4 Jeroen tegen Dick. Jeroen koos voor een Lb5+ anti-Siciliaan een kreeg een veelbelovende positie. De witte stukken leken langzaam de zwarte koning te omsingelen. Dick wist echter stukje bij beetje zijn stukken te activeren en had op een gegeven moment zijn toren verdubbeld op de f-lijn. Dick wist hiermee de activiteit van wit te neutraliseren en remise was het logische resultaat.

Op bord 5 Joris van Zijl tegen Jerry. Joris heeft recent nog het halve paard leeggekocht en dat was te zien in de opening. Hij bouwde een groot ontwikkelingsvoordeel op en het leek een kwestie van tijd tot Joris toe zou slaan. Jerry wist echter nog net op tijd een sterk paard op e5 te zetten en daarmee de activiteit en het loperpaar van wit te neutraliseren. Ook deze partij eindigde in remise.

Op bord 6 Ben Wijgers tegen Job. Ben speelde het Catalaans en Job koos voor een solide setup met e6 en c6. Alle stukken bleven op het bord en er bleef lang spanning in het centrum. Op een gegeven moment besloot Job om winstkansen te creëren met de h-pion te gaan rennen. Ben was echter niet onder de indruk en ook deze partij eindigde in remise.

Op bord 7 speelden Bart en Jaap. Vanuit een Frans eindigden de heren in een loper versus paard eindspel met zes pionnen aan beide kant. In dergelijke posities gaat de voorkeur vaak uit naar de loper. Hier eindigde het toch in een remise.

Op bord 8 Samuel tegen Jule. Jule weet het loperpaar te bemachtigen en daarmee een aangenaam eindspel in te gaan tegen een loper-paard duo. Samuel verweert zich kranig en de partij eindigt ook in een remise.

Op bord 9 trof Floris de tactisch sterke Tom Berkelmans. Met de London probeert Floris een wat strategischere stelling te bereiken. Tom is hier niet van gediend en na een directe confrontatie in het centrum met e4 barst het vuur los. Het aantal tactische variaties is moeilijk bij te houden en al snel heeft Tom een zeer aangename positie en wint een kwaliteit. Na een hoop stukken geruild te hebben maakt Tom toch nog een tactische  blunder en accepteert de remise die hem wordt aangeboden.

Op bord 10 Huub en Joost. De heren speelden een Benoni met een snelle 3.b5 pionoffer van Joost, ook bekend als het Benko gambiet. Dit zou voor zwart een snelle ontwikkeling moeten opleveren en wit met een wat ongemakkelijke stelling achterlaten. Huub wist echter zijn stukken goed te plaatsen en met materieel voorsprong het punt te bemachtigen.

Op bord 11 speelden Homme en Milo Bogaard een Siciliaanse Draak. Homme probeerde door middel van een pionnen-expansie op de koningsvleugel de structuur van Milo aan te tasten en zo de koning onder druk te zetten. Milo daarentegen zag zijn kansen door de nog centrale koning van Homme bloot te leggen door het centrum open te breken. Dit bleek lastiger dan gedacht. Uiteindelijk vond Milo dan toch een doorbraak nam het punt voor zijn rekening.

Op bord 12 Robbert en Ben. De partij was al heel snel klaar dus heb er niks van gezien… Ben pakte het punt.

Bord 14: Luc – Azedinne
Luc developed his pieces slowly by using the rest of his pieces to create an open and vulnerable position for Azedinne. Both didn’t castle and Luc gained center dominance.

Bord 15: Tejo – Mathijs
Steady and slow openings from both sides. Tejo had an option to sacrifice a piece for a king side attacked but didn’t dare to take the change. Some pieces exchanges towards the endgame with little left on the clock time for Tejo. Sadly, Mathijs started to play rapid as well, resulting in a lost knight/pawn endgame.

Bord 16: Maxim – Doran
Doran played a London system but Maxim was able to penetrate with a bishop and trade it for a rook. Pieces were further exchanged resulting in knight/rook for Doran and two rooks for Maxim. In a clever way Doran manages to break through with pawn and was able to promote, when Maxim surrendered.

Bord 17: Henk – Frank
Henk manages to open up Franks king side early on and gained dominance on the h-file with his queen. Slowly but steady Hank increased the pressure and Frank surrendered after a knight fork on rook and queen in combination with an exposed king.

Bord 18: Milo – Leonardo
Early in the game Milo gained centre dominance resulting in late castling from Leonardo, resulting in a lost position. Given the fact that it was Leonardo’s first time taking notes and the large rating gap between the players Leonardo stood his ground pretty well!

Bord 19: Nick – Christiaan
Nick managed to get a pawn defended bisschop on e6 resulting a lost knight and pawn for Christiaan. Due to the bishop Christiaan was unable to castle leaving his king vulnerable for a successful attack from Nick.

Op bord 20 werd Manuel in het Siciliaans uitgedaagd door Riccardo. Het was vanaf het begin al een vurige strijd, met een felle aanval op de damesvleugel van Riccardo, maar een goede verdediging van Manuel. Helaas lette Manuel even niet op en werd zijn dame iets later opgepikt door de loper van Riccardo. 0-1

Op bord 21 waren nieuwkomer David en Jacqueline aan de beurt. Na een 4 paarden opening wist David al vrij snel de koning van Jacqueline open en bloot te krijgen. Jacqueline wist goed vol te houden en de trucjes van David goed te omzeilen, maar moest zich uiteindelijk verloren verklaren. 1-0

Bord 22 was het strijdveld van Matthew en Michael deze avond, in een opening die we niet vaak op het bord zien: een koningsgambiet. De heren wisten al snel een hele scherpe positie op het bord te krijgen en er werd dan ook lang nagedacht over de beste zetten. Uiteindelijk wist Michael zich beter door alle tactics heen te manoeuvreren en wist de winst binnen te slepen. 0-1

Tim had op bord 23 al vrij snel genoeg gehad van de Hollandse opening van Filip. Hij wist al heel vroeg in het spel de positie van zwart helemaal open te gooien en een dodelijke aanval op de koning te beginnen. Filip gaf zich daarentegen niet gewonnen en kon de aanval van Tim weerstaan. Het gevaar was echter nog niet geweken en het toren vs loper eindspel wat volgde wist Tim om te zetten naar een winst. 1-0

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *